Satsning på yrkesutbildning när konjunkturen viker

Svag konjunktur och låg tillväxt är ingen nyhet, men arbetsmarknaden har trots det varit het och arbetsgivare vi möter tar upp kompetensbristen.

Hjälm på huvudet och mer på fötterna.

Hjälm på huvudet och mer på fötterna.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2023-12-05 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu ser vi hur konjunkturen äter sig in på arbetsmarknaden med stigande arbetslöshet i flera sektorer och en förväntan om lägre sysselsättning och högre arbetslöshet i ett par år framåt.

Fallande men fortsatt hög inflation, högre räntor än på länge och en svag krona försätter svenska hushåll i en svår situation med svår press på hushållsekonomin. Arbete är ett viktigt skydd mot ekonomisk utsatthet, därför är stigande arbetslöshet i kombination med hög inflation särskilt kärvt. Inflationsläget begränsar dessutom regeringens möjligheter att förstärka ekonomin och stabilisera konjunkturen med stimulanser.

Arbetslösheten var för hög även när ekonomin gick bra. Det finns fortsatt ungefär 100 000 lediga jobb, samtidigt som cirka 400 000 nu är arbetslösa. Många har varit arbetslösa länge, men ändå inte utbildat sig till de lediga jobben. Regeringen satsar därför rejält på yrkesutbildning.

16 500 platser på yrkesvux tillförs. Reguljär yrkesutbildning på gymnasial nivå rustar människor med färdigheter för jobb i exempelvis industrin eller omsorgen. Med förstärkningen blir det totalt 81 500 platser som finansieras med statsbidrag redan nästa år.

13 000 platser i yrkeshögskolan tillförs. Nära samarbete med arbetsgivare och fokus på konkreta kompetensbehov gör yrkeshögskolan framgångsrik. Nästan alla som går en YH-utbildning får jobb. Utbildningsformen är särskilt viktig för omställning och ökad produktivitet. Yrkeshögskolan byggs ut i tre steg till totalt 63 000 platser 2026.

Tvåårig yrkesskola kan bli ett tredje spår på gymnasiet. Var fjärde elev på gymnasiet går inte färdigt eller får inte fullständig examen. Därför utreds på Moderaternas initiativ ett tredje spår på gymnasiet – som komplement till teoretiska program och yrkesprogram - med en tvåårig yrkesskola som inte ställer krav på gymnasiebehörighet.

Arbetslösa utan utbildning ska utbilda sig till arbete. När regeringen nu förstärker yrkesutbildningen är det lika viktigt att förstärka kraven att arbetslösa ska gå utbildningarna. Platser har i många år gapat tomma i såväl yrkesvux som arbetsmarknadsutbildningarna. Vår arbetslinje bygger på såväl stödinsatser och skattesänkningar, som krav och kontroll. Alla som kan arbeta, ska arbeta. Därför förstärker regeringen insatserna som utbildar till arbete och kraven på arbetslösa att utbilda sig till arbete.