SD skyllde sitt dåliga valresultat på alla andra

Svenska folket har röstat och stått upp för sitt lands demokratiska identitet.

"Jimmie Åkesson (SD) skyllde i sitt tal under valvakan partiets tillbakagång på andra, och han beskrev det egna partiet som "rakryggat". Åkesson förespeglade ett annat valresultat 2026 och när media skulle intervjua honom hade han lämnat scenen".

"Jimmie Åkesson (SD) skyllde i sitt tal under valvakan partiets tillbakagång på andra, och han beskrev det egna partiet som "rakryggat". Åkesson förespeglade ett annat valresultat 2026 och när media skulle intervjua honom hade han lämnat scenen".

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2024-06-18 13:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SD möter sitt första valnederlag, backar till 13.2% och blir mindre än både M och MP.

Ett utpräglat fåfrågeparti – som SD är – saknar grund för en konsekvent politik utanför sina egna bärande frågor. Att klimat- och miljöfrågor tillika perspektiv kring mänskliga rättigheter kommit nära i den här valrörelsen har drabbat SD, liksom partiets reaktion på avslöjade trollerikonton. 

Här har SD försökt slå tillbaka berättigad kritik istället för att ta till sig den för egen lärdom. Ändå är de största problemen med SD:s anonyma konton inte att de har kommit I dagen, utan att dessa konton finns.

Jimmie Åkesson (SD) skyllde i sitt tal under valvakan partiets tillbakagång på andra, och han beskrev det egna partiet som "rakryggat". Åkesson förespeglade ett annat valresultat 2026 och när media skulle intervjua honom hade han lämnat scenen. 

Åkesson kan ha visst fog för sin framtidsoptimism  eftersom valdeltagandet 2026 blir högre medan den politiska medvetenheten bland dem som röstar generellt kan vara lägre.

Efter Åkessons långa partiledarskap kan SD:s position bakom S, M och MP tolkas som en signal till honom att avgå. Med ett valresultat 2026 i paritet med detta kring 13 procent kommer Åkesson att avgå.

Muharrem Demirok (C) har rakryggat stått upp för C:s ideologi med välförtjänt resultat.

L:s röst behövs I Europa och partiet behåller väljare för det ändamålet. Det betyder inte att L står stadigt i Sverige. L är ett splittrat parti vars majoritet söker ett annat vägval.

Tidöpartiernas sakpolitik skiljer sig åt. M behöll sitt övertag gentemot högerextrema krafter. Därmed växer M:s självförtroende, vilket kan öppna för andra samarbeten.

KD utmärker sig. Partiet förlorar ett mandat, minskar med 2.9 procent till 5.7 procent, men vill ändå framhålla sig som valets vinnare. Det kan äga viss sanning i förhållande till hur illa det kunde ha varit och till hur illa det kan bli. 

Busch och Teodorescu Måwes partnerskap är ett stundens spel för galleriet. Partiet är splittrat, går populismens ärenden men vacklar i den egna värdegrunden. KD famlar efter en ny färdriktning.