Semestertankar

Utan dricksvatten är vår ö en öken mitt i Östersjön, skriver insändarskribenten.

Utan dricksvatten är vår ö en öken mitt i Östersjön, skriver insändarskribenten.

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Insändare2021-07-12 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag gick jag på semester. Det är varmt och skönt, solen skiner och inte en droppe regn i sikte. Jag njuter såklart! 

Men inom mig finns ändå en oroväckande tanke. Hur blir det egentligen med ön, dess dricksvatten och inte mindre viktigt, vår energiförsörjning? Ska min sista framtid i livet handla om att vi alltid måste vara extremt försiktiga med vatten? Och att känna osäkerhet om det finns ström i vägguttagen? Inte fylla pooler på sommaren, (när man oftast vill fylla pooler), inte räkna med att ström finns i ledningarna.


Vi bor på en fantastisk ö! Somrarna är oftast gudomliga, och jag vet, har vuxit upp i Östersund och Göteborg, där det kändes som om det regnade jämnt. Men vatten och el fanns alltid där.


Under pandemin har vi fullmäktigeledamöter fått ständig uppdatering av krisläget. Det är klokt tänkt! Kriser ska tas på största allvar! Och regionens politiker måste vara uppdaterade.


Och med detta i åtanke vill jag väcka frågan om inte regionfullmäktige borde ha som stående punkt att få aktuell information om vatten- och energistatusen på ön? Att en andra elkabel till ön snart blir en aktuell fråga igen är säkert som ” amen i kyrkan” då vi närmar oss ett valår. Samtidigt vet vi ju att frågan dör ut dagen efter valet. Så hur ska vi bofasta på ön tänka? Ska vi lita på fastlandspolitikerna eller börja se om vårt eget hus?


Jag vill uppmana alla gotlänningar, politiker som icke-dito, att fundera lite över dessa frågor! Utan dricksvatten och el är vår ö inget annat än en öken mitt i Östersjön! En vacker men icke beboelig sådan.