Vi har ungefär 170 barn i simskola, 100 i tävlingsverksamhet, alla som tränar simhoppning. Plussa på några levnadsår och frågan vad som ska hända med alla morgonbadare och de som tränar vattengymnastik blir aktuell.
Orsaken till vår oro är att regionstyrelsen beslutat att sim- och badverksamheten i Solbergabadet och Hemsebadet ska utsättas för utmaningsrätten. Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C), sa till gotländsk media att ”baden är en väl avgränsad verksamhet som vi ser kan lämpa sig bra för privat drift”.
Kanske är det så. Kanske inte. Det är trångt i badhusen, hur det kommer se ut med en privat aktör ansvarig för driften vet vi inte. Vi får heller inte glömma DK Bottenskraparnas elitspelare, amatörer och motionärer, Hemse BK som spelar en viktig roll på södra delen av ön med en livlig verksamhet i Hemsebadet eller Svenska Livräddningssällskapet Gotland som under många år varit utan träningstillfällen i Solbergabadet.
Att vara simkunnig kan rädda liv, det kan också rädda skolbetyg – simkunskap är inskrivet i skolornas läroplan. En privat aktör vill tjäna pengar, självklart och inget konstigt. Frågan är vad som kommer att hända med fördelning av bassängtider och hur kommer prislappen se ut? Exempel vi sett från andra delar av landet säger att hyror gått upp och kostnaderna för allmänheten blivit högre.
Vi önskar att Region Gotland ställer tydliga krav på den privata aktören, det är helt avgörande att upphandlingens skallkrav formuleras så fördelningen av bassängtider inte försämras. Vi klarar inte av att bibehålla den nivå vi har i dag om vi tappar tider eller tvingas betala ett högre pris. Den gotländska simsporten är hårt pressad redan i dag, tilldelningen av tider täcker inte dagsbehovet, det står både barn och vuxna i kö.
Utanför föreningsverksamheten finns en bred allmänhet att ta hänsyn till. Alternativen för de gotländska medborgarna att komma in i ett badhus är begränsade vilket klingar illa ur ett folkhälsoperspektiv. Att motionera i vatten är ingen mänsklig rättighet, men det borde finnas en anständig möjlighet.
Vi hoppas bli inbjudna till samtal om hur en upphandling kan formuleras. Många ideella ledare, föräldrar och anhöriga drar ett enormt lass för att ge bra förutsättningar för vår verksamhet – tänk på oss, lyssna på oss och ta hänsyn till oss.
Tillsammans kan vi skapa bra förutsättningar för både allmänhet och föreningar på Gotland.