Sju lösningar för turismen

Sommarens besökstryck på Gotland har tydligt visat att turismen inte bara kommer till ön med arbetstillfällen, utan också med problem.

"Turistskatt – en engångsavgift på 50 kronor för alla som bor på öns hotell. I turismens epicentrum Venedig finns sedan länge ett system för detta som vi kan låta oss inspireras av."

"Turistskatt – en engångsavgift på 50 kronor för alla som bor på öns hotell. I turismens epicentrum Venedig finns sedan länge ett system för detta som vi kan låta oss inspireras av."

Foto: Betsy Vereckey

Insändare2021-08-28 05:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har ställts många bekymrade frågor i såväl tidningsreportage som sociala medier, insändare och på ledarsidor. Ämnet engagerar och många verkar överens om att vi inte kan fortsätta som i dag. Kanske är det dags att vi börjar prata om lösningar? De politiska partierna har inte tagit några initiativ, så här kommer lite hjälp på traven – sju konstruktiva förslag för att komma till rätta med turismens problem:

1) Höjd fastighetsskatt för fritidsboenden. Skatten går till kommunen där fastigheten är belägen, inte till den kommun där fastighetsägaren är skriven. 
2) Begränsa kraftigt antalet anlöp till kryssningskajen. Detta har redan gjorts i till exempel Dubrovnik för att minska slitage på byggnader och boende.
3) Kryssningsavgift, om till exempel 50 kronor, för passagerare på kryssningsfärjorna som vill gå i land i Visby. Som ett festivalpass helt enkelt. Avgiften kan gå till underhåll av hårt belastade platser som Stora torget och området kring domkyrkan. 
4) Turistskatt – en engångsavgift på 50 kronor för alla som bor på öns hotell. I turismens epicentrum Venedig finns sedan länge ett system för detta som vi kan låta oss inspireras av.
5) Inför boplikt på orter där bostadspriserna skenar – främst kring kusterna och i innerstaden. Norge har länge haft ett sådant system och betydligt mindre problem med en tynande landsbygd än Sverige. Även i Danmark finns boplikt. Som ägare är du skyldig att bruka ditt boende minst 180 dygn på ett år. Efterföljs inte regeln har kommunen rätt att tvångsuthyra huset. Med liknande system kan vi åter få spirande bygder på Östergarnslandet, Storsudret, i Fårösund och Visby innerstad.
6) Maxtak för antal turister som kan komma hit på sommaren baserat på vad Gotlands infrastruktur klarar. Inflödet av turister kan regleras via färjan med ett fast antal biljetter och förtur till fastboende.
7) Förbjud AirBnb och andra uthyrningstjänster i Visby innerstad. New York, Berlin, Barcelona och Paris är några av de städer som strängt begränsat eller förbjudit de här tjänsterna då de aktivt fördriver de fastboende och påverkar bostadspriserna. 

Med den här typen av lösningar kan vi både begränsa påfrestningarna på vårt samhälle och natur, och dessutom ge utrymme för att investera i bättre samhällsservice. På så sätt kan vi skapa en hållbar plats för både boende och besökare.