Staten satsade på extremt snabba fartyg som fraktar 92 procent gods/fordon och 8procent människor (enligt EU:s viktmetod). Båtarna är några av de snabbaste i världen i sin klass, vilket gör dem extremt bränsletörstiga. Detta har gjort att co2-utsläppen har mer än dubblerats och prisbilden tredubblats till helt oacceptabla nivåer – bara för att vi skall kunna resa snabbare.
Varken passagerare eller fraktföretag vill betala för de snabba fartygen och inget företag vill stå för sin del av co2-utsläppen, bara för att båtarna ska gå i 28,5 knop. Ska vi kunna minska miljöavtrycken, så måste alla som fraktar ta sitt miljöansvar, vilket ingen på bildäck vill göra för dagens trafik. Samtidigt som Gotland ska vara ett föredöme när det gäller vår miljö.
Från redan extremt höga co2-utsläpp, så har de nyaste fartygen sedan ett halvår, ökat sina utsläpp med närmare 37,5 procent genom att sluta med gas och inblandning av 10 procent biogas. Dessa ökade utsläpp motsvarar, att hela Gotlands bilpark skulle öka sina utsläpp med i runda slängar upp till 50 procent över en natt.
Exempel på miljöavtryck: En person med normalstor bil t o r, belastar miljön med närmare 200 kg co2, vilket motsvarar cirka åtta flygresor till Bromma. Ett vanligt husvagnsekipage med två personer tur och retur, medverkar till ca 450 kg vilket motsvarar 18 flygresor. En lastbil med till exempel 14 ton ägg, morötter eller potatis borde redovisa 1740 kg co2, vilket gör att de säkerligen skulle få problem att attrahera existerande målgrupper. (Motsvarar 70 flygresor).
Trafikrådet är 100 procent enade om, att de gotländska ståndpunkterna från 2009, skulle vara snabba, miljövänliga, och billiga, utan några undantag. Det har nu blivit extremt snabbt, absolut inte billigt och utsläppen är cirka 200 procent mer än vad Gotlandstrafiken redovisade för 30 år sedan, allt detta borde innebära, att något gått väldigt fel.
Ska sträckan Gotland–Fastlandet fortsätta att vara experimentverkstad med nya bränslen, som ingen vet om de fungerar eller inte? I dag skulle vätgas kosta minst 5 gånger så mycket som diesel, vilket borde göra gasen högst tvivelaktig att satsa på inför de kommande 8-10 åren.
Det är ovanligt tyst från Dino TVG, Kirsten Åkerman GFB, Meit Folin RG, Anders Flanking LS, Johan Gate Företagarna, Eva Nypelius C, Hanna S och Jesper M. När ska ni inse, att ni är en del av problemen? Är det inte hög tid att på allvar reagera, tänka om och tänka rätt?