Ska Östersjön vara hav eller insjö?

Dagens heliga Graal är vindkraften. I Östersjön skall nu fyllas med vindkraftsparker.

Att bli sötare är inte alltid positivt.

Att bli sötare är inte alltid positivt.

Foto: Henrik Radhe

Insändare2023-12-01 09:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det skalbyggas vindkraftsparker från södra Sverige via Danmarks Östersjökust till Tyskland. Runt Gotland planeras vindkraftsparker. Internationella fliken mellan Gotland och fastlandet ska en stor park byggas. Där behöver man inte ta hänsyn till vad kustmänniskorna tycker. Nu får det vara nog! 


År 1993 gav läraren i Havdhem Lars Olsson ut en bok eller kanske rättare ett häfte med titel "Gotland - Förr och nu". (Gotlands läromedelcentral ISBN 91-85446-09-2). Sidorna 22- 37 handlar om Östersjön. 
Från häftet får vi veta att det rinner ut sötvatten från älvar, flodar och varje år strömmar det ut i Östersjön 480 kvadratkilometer sötvatten. Vattenutbyte måste ske dels för att salthalten måste hållas konstant i Östersjön och dels för att våra sandkuster inte ska erodera ut i Östarsjön. 
På 1950- talet tog utbytet cirka 30 till 50 år. Hur många år tar det i dag? Troligen tar det betydligt längre tid i dag, vilket syns på våra sandkuster som sakteligen rinner ut i Östersjön.
 

Nu ska Östersön gödslas med vindkraftsparker. Kommer det att påverka utbytet av saltvatten och sötvatten? Ska vi tillåta att Östersjön ska bli en insjö utan avlopp? Ja vi tillåter det – vi vill inte stöta oss med vindkraften, den heliga Graalen!