Bland flera höjningar så föreslogs månadskortet höjas med 250 kronor och Bussiga kortet föreslogs försämras för landsbygdsungdomarna genom att rätten till resor till fritidsaktiviteter tas bort.
Förslaget innebar orimliga höjningar för resenärerna, särskilt på landsbygden. En familj på landsbygden med två barn där alla reser med bussen till jobb, skola och fritidsaktiviteter föreslogs få en höjning på 900 kronor per månad vilket är en höjning på 60 procent för hela familjens resande.
Det är inte något vi i Miljöpartiet kan ställa oss bakom. Regionens uttalade mål att kraftigt öka resandet med kollektivtrafiken skulle också motverkas av de föreslagna höjningarna vilket innebär mer bilåkande och negativ klimateffekt.
Att ta bort resande med "Bussiga kortet" för landsbygdsungdomarna till fritidsaktiviteter innebär också att fler ungdomar får svårare att ha en meningsfull och aktiv fritid. Det menar vi är helt orimligt.
Det är då bättre, för rättvisans skull, att även låta ungdomar i Visby åka till fritidsaktiviteterna kostnadsfritt, som det var tidigare. Motiveringen var ”att minska antalet gratisresor”, det menar vi är skadligt för ambitionen att få fler att åka kollektivt.
Visst behöver regionen förbättra ekonomin i kollektivtrafiken för att kunna utveckla den men vi tycker att höjningen är för stor för att genomföra i ett slag. Därför yrkade Miljöpartiet på att höjningen av månadskortet skulle slås ut över två år för att minska den ekonomiska belastningen för gotlänningarna som åker buss.
Resultatet av Miljöpartiets yrkanden blev att hela taxeärendet drogs tillbaka för att se över upplägget. Det är bra för alla som åker buss och vi hoppas på mer sansade taxor när frågan kommer tillbaka för beslut.
Och Miljöpartiet tänker förstås i liknande banor vad gäller hela regionens utveckling, därför yrkade vi i regionstyrelsen nyligen på en högre budget för kollektivtrafiken.
Vi måste få fler att kunna och vilja åka buss, det kräver att vi fullföljer planen med att göra om Visbys busslinjer redan nästa år, för att sedan kunna göra om busstrafiken på landsbygden så att den blir mer attraktiv.
Den 20-öring som Miljöpartiet vill höja skatten med för att finansiera detta och andra angelägna satsningar innebär en ökad skatt på endast 500 kronor årligen vid en årsinkomst på 250 000 kr, alltså en liten kostnad för en låglönefamilj på landsbygden jämfört med den taxeökning S+M-styret var beredda att godkänna på tekniska nämnden.