Den nuvarande situationen med clostridiumförekomst i dricksvattnet sätter blixtljus på vårt samhälles sårbarhet. Vårt viktigaste livsmedel, vattnet, är inte längre bara att ta ur kranen.
Vattnet ska kokas, plastdunkar och flaskvatten säljs slut. Livet blir en smula mer komplicerat för alla som bor inom det berörda området. Samhällsviktiga funktioner måste säkras.
För några veckor sedan var det regionfullmäktige. När undertecknade då var uppe i talarstolen och pekade på vissa skrivningar kring nederbörd så fnös man åt oss. I handlingarna står det "skyfall", vi ville ha in skrivningar om "stora nederbördsmängder".
Nu är det ju så att skyfall och stora nederbördsmängder inte är samma sak. Skyfall (eller mer populärt ”rotblöta”) är mycket vatten vid ett tillfälle på sommaren. Enligt SMHI:s definition ”minst 50 mm under en timme” eller ”minst 1 mm på en minut!”. Sommartid.
Stora nederbördsmängder innebär att nederbörden, totalt sett, ökat. Detta sätter press på den VA-infrastruktur vi har. Men också den som byggs i dag ska framtidssäkras. Den infrastruktur som är dimensionerad efter vissa mängder förslår inte för de mängder nederbörd som förutspås i framtiden. Det är en stor fråga i samhällsplaneringen, inte bara på Gotland.
Vi fick inte in våra skrivningar. Faktum är att ett regionråd gick upp i talarstolen och ville "med värmande avslå" vårt yrkande. Det kan vi bara beklaga.
Sakkunniga talar om att just "stora nederbördsmängder" kan vara orsaken till clostridiumförekomsten i dricksvattnet i Visby med omnejd.
Det är inte värmande alls.