Vid det senaste sammanträde med Socialnämnden fortsatte den borgerliga majoriteten med stöd av SD sitt arbete med att privatisera våra äldreboenden i Hemse. I dag antogs det dokument som beskriver hur de blivande entreprenörerna ska bedriva verksamheten. Där finns ett antal krav på kvalitet och bemanning som ska uppfyllas. Men, det som avgör vem som får bedriva verksamheten är, när de uppfyller kraven, den som lämnar det billigaste priset.
Vi i oppositionen i Socialnämnden har tidigare föreslagit att äldreboendena i Hemse inte ska privatiseras. Men detta har röstats med av alliansen och SD.
Nu föreslår vi att upphandlingen skjuts upp med hänsyn till de nya erfarenheter vi gjort under 2020. Covid-19 har visat på brister i äldreomsorgen. Låt oss först utvärdera dessa innan vi gör så stora förändringar av äldreomsorgen på Gotland som nu beslutats.
Vi vill uppmuntra det anbud som bäst beskriver hur man tänker jobba med innehållet i verksamheten och inte bara veta att de uppfyller vissa grundkrav. En aktiv och utvecklande entreprenör är att föredra framför den billigaste.
Vi vill helt enkel veta hur en blivande entreprenör tänker sig jobba med att öka antalet fastanställda på heltid, hur man jobbar med och vilket förhållningssätt man har till förebyggande och rehabiliterande arbete, att maten verkligen tillagas på Gotland med gotländska råvaror och hur man tänker sig med aktiviteter och tillvaron för de boende.
Det ska inte bara vara pris som avgör vem som tilldelas verksamheten. Om upphandlingen genomförs på det vis som majoriteten beslutat kommer det innebära en ekonomisk besparing på äldreomsorgen. Vi tror att den upphandling som nu genomförs bland annat riskerar att leda till lägre bemanning och mat som tillagas någon annanstans än på Gotland. Äldreomsorgen i Sverige och på Gotland behöver mer resurser, inte mindre.