I stället stänger man förskolan i Eskelhem och vad politiken än säger så vet vi att det innebär att skolan lever farligt. Vi vet också med erfarenhet från 2019 när Eskelhems förskola var överfull och hänvisade barn till Visby, att dessa barn sedan väljer att stanna i samma skolområde när skolan väl börjar. De har skapat sitt nätverk och sitt sammanhang där. Utanför sin hembygd.
I översiktsplanen för Gotland 2040 kan man läsa ”Eskelhem har förutsättningar att växa genom kompletteringar av bostäder inom cykelavstånd till skolan.” Och samtidigt lägger man ner förskolan och hotar därmed även skolans existens.
Fina ord på pappret, men hur skall man ha det i verkligheten egentligen?
Bygden här brinner verkligen för sin skola och den skapar en fantastisk gemenskap för alla i området. Föräldraföreningen som är knuten till förskolan och skolan gör att föräldrar umgås och skapar starka band. Starka band som är så viktiga för att få trygga barn och ungdomar. De hittar på många olika aktiviteter för alla barn i området. Aktiviteterna drar i princip hela skolan/förskolan varje gång! Det är allt från disco, filmkvällar, barkbåtsrace, Karlsöresa för skolan med mera. Det är sådant som kommer att försvinna i och med att förskolan (och i sin tur skolan) försvinner.
Redan när hotet om nedläggning kom så var det en nyinflyttad familj som aktivt valde bort att sätta sina barn i förskolan av rädsla för att behöva skola om inom några månader.
Förskolan har nyrenoverade lokaler och en ny skolgård samt en stor skog som kyrkan ställt till vårt förfogande att ha undervisning och lek i.
Förskolan och skolan delar såväl städpersonal som bespisning, saker som kommer att behövas i fortsättningen också i och med att skolan är kvar.
Även skolan påverkas ju på sådant sätt att vi tidigare samarbetat med förskolan med öppningar och stängningar.
Vi har byggt en stark och stabil enhet, precis som var tanken när mellanstadiet flyttades och det från politikers håll hette "nu bygger vi en stark och hållbar enhet i Eskelhem så att ni ska slippa framtida hot om nedläggning". Det är bara några år sedan, men visade sig också bara vara fina, tomma ord.
En levande landsbygd är helt beroende av sin skola. Den är kärnan och en samlingspunkt. Den är trygghet för barn och föräldrar, och den är navet i en fungerande vardag.
Tänk om - tänk rätt!!