Skolan viktig för utveckling och sockengemenskap

Lustkustens framtidsplaner för utveckling kan skadas av Regionen.

Det gungar under fötterna på Stenkyrka skola.

Det gungar under fötterna på Stenkyrka skola.

Foto: Malin Stenström

Insändare2020-09-14 16:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns en tydlig och stark vilja, såväl bland fastboende som hos vinterfastlänningar, att utveckla vår landsbygd och skapa en attraktiv miljö, som får våra ungdomar att stanna kvar och som även får nya människor att flytta hit. 
Som en viktig del i detta, bildades 2019 Lustkusten Utveckling AB.
Här finns intressenter/aktieägare från socknarna Stenkyrka, Lummelunda, Martebo, Tingstäde och Hangvar.
Vi vill arbeta aktivt för en levande landsbygd med skola, förskola och fritidshem. Långsiktigt skapa förutsättningar för ökat byggande och säkerställande av viktiga servicefunktioner såsom livsmedelsaffär, post, väg- och belysningsunderhåll med mera, samt skapa ökade möjligheter till aktiviteter och service för besöksnäringen.

Sedan lång tid tillbaka finns en väl etablerad sockengemenskap mellan ovanstående socknar, beroende på långvarigt samarbete inom en mängd olika områden. Det har givit en social trygghet och ett sammanhang som är viktig för alla, inte minst för nyinflyttade barn och deras föräldrar.
Slår man sönder den, genom nedläggning av den enda skolan inom området, förlorar bygden mycket av sin nu väl fungerande sociala sammanhållning och även dess gemensamma traditioner.

Lustkusten Utveckling AB har bland annat tillsammans med entreprenörer, tagit fram en plan för att skapa byggklara tomter. Den kommer inledningsvis att ge 8-10 nya tomter. Här finns kommunalt vatten och avlopp redan utbyggt.
Om dessutom de 160 tomterna som finns med i planprogrammet över Lickershamn blir bebyggda på sikt, så kan vi räkna med ytterligare minst 50 fastboende, däribland förhoppningsvis flera barnfamiljer. 
Vi har även planer på att få till mer byggbar mark för fastboende i Stenkyrka, där kontakter är tagna med markägare. Liknande arbete avseende byggplaner pågår även i runtomkring liggande socknar, framförallt i Lummelunda och Tingstäde. Det innebär att hela detta område är under utveckling, avseende försörjning av elever och barn till både förskola och skola i Stenkyrka.

Det vore förödande, kortsiktigt och mycket dålig ekonomi, att lägga ned en så väl fungerande skola som vi har i Stenkyrka, den enda på nordvästra Gotland.
Den är dessutom i mycket gott skick beträffande byggnaderna och kräver knappast några större investeringar i närtid och skolan har inte haft några svårigheter med att rekrytera behöriga lärare.