Feministiskt initiativ har, som ett parti som verkar för jämställdhet, jämlikhet, barns rättigheter och levande landsbygder, engagerat oss i förslaget för den nya skolorganisationen. Vi har deltagit i flertalet möten och dialoger på öns skolor och i dessa samtal förstått att det finns stor oro i socknarna. Det underlag som tagits fram belyser inte den nyanserade bild av skolans behov som vi sett ute i verksamheterna. Vi har stor respekt för det arbete som tjänstepersonerna lagt ner på att ta fram utredningen men ser en del brister. Att en barnkonsekvensanalys ska göras först efter klubbat beslut blir svårhanterligt för politiken efter det att Barnkonventionen nu blivit svensk lag. I en skolutredning ska barn få stort utrymme till eget inflytande och detta saknas i den utredning som politiken nu har att ta ställning till.
Fi kan aldrig acceptera ett förslag som riskerar att öka samhällsklyftorna. Socioekonomiska aspekter som påverkar barns skolgång, såsom möjligheter till fritid, tillgången till bil och skjuts, tid för läxläsning och samverkan mellan föräldrar och skola måste beaktas. Ensamstående och familjer med låga inkomster kan få problem att få ihop vardagen om skolan försvinner från byn. Hämtning och lämning på olika orter, fler och längre bil- eller bussresor försvårar livspusslet. Vi ser också en risk att nyanlända familjer som etablerat sig på öns landsbygder riskerar att ryckas upp från en trygg tillvaro vilket försvårar integration och etablering.
Den nuvarande och växande bristen på behöriga lärare och förskolelärare är ett problem vi ser på med största allvar. Däremot delar vi inte synen på att större skolenheter skulle vara den enda lösningen. Att tvingas flytta till större skolor, eller att splittras från sin arbetsgrupp kan vara avgörande för att en lärare väljer ett annat yrke eller går i pension tidigare än planerat. Vi behöver nyansera lösningarna på kompetensbristen med flera förslag på åtgärder.
Sist men inte minst anser vi att det förslag som slutligen föreslås måste ta hänsyn till påverkan på Gotlands landsbygder med en helhetsbild som inkluderar bostäder, arbetstillfällen, utbildning, vård och kultur och fritid. Detta i enlighet med Region Gotlands egen serviceutbudsstrategi. Vi i Fi ser fram emot en fortsatt diskussion och dialog kring framtidens skola och förskola på Gotland. Vi hoppas att de nya förslag som växer fram i utredningens kölvatten får utvecklas och utmejslas till något som kan gynna hela det gotländska samhället.