Skriv på fördraget om förbud mot kärnvapen nu

Insändare2020-09-25 16:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Femtiosex före detta presidenter, premiärministrar, utrikesministrar och försvarsministrar från 20 Natoländer, har just skrivit ett öppet brev där de uppmanar världens ledare att ansluta sig till fördraget om förbud mot kärnvapen, ICAN.
Generalsekreterare Ban Ki-moon och två tidigare generalsekreterare för Nato Javier Solana och Willy Claes är bland de som skrivit under. 
Detta är den mest betydelsefulla manifestationen av stöd på hög nivå för fördraget som vi hittills har sett i dessa länder. Vi hoppas att det kommer att utlösa debatt, inklusive i parlamenten, och bidra till ändring av nationella positioner”, säger Tim Wright, Fördragskoordinator för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). FN:s förbud mot kärnvapen.
I brevet förklarar de tidigare ledarna och ministrarna att ”kärnvapen inte tjänar något legitimt militärt eller strategiskt syfte med tanke på de katastrofala mänskliga och miljömässiga konsekvenserna av deras användning”. De uppmanar de nuvarande ledarna att “visa mod och djärvhet – och ställa sig bakom fördraget ”. 

De varnar för att risken för att kärnvapen används i dag, verkar öka och säger: “Vi får inte gå igenom en kris av ännu större proportioner än den vi har upplevt i år. ”
De som undertecknat är från Albanien, Belgien, Kanada, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Italien, Japan, Lettland, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Slovakien, Slovenien, Sydkorea, Spanien och Turkiet.
De nuvarande ledarna i dessa länder har hittills vägrat att underteckna FN:s kärnvapenkonvention och hävdar att deras allierades kärnkraftsstyrkor är väsentliga för deras säkerhet.
Vad finns det för säkerhet under kärnvapenhot?
Ingen svensk minister har skrivit på. Varken Ingvar Carlsson, Göran Persson, Fredrik Reinfeldt eller Carl Bildt. Men bland undertecknarna fanns tre politiska ledare från Nato-landet Danmark, tre från Nato-landet Norge, två från Island där USA har en militärbas.
Är det Sveriges säkerhetspolitiska underkastelse under USA:s intressen som ger utslag?
En glädjande nyhet är att Malta som stat nr 45 skrivit på kärnvapenkonventionen, ICAN, som blir lag om 50 stater undertecknar.
Inte ens förra utrikesministern Margot Wallström som öppet stödde FN:s kärnvapenkonvention har skrivit på. Hon har nu toppjobb i FN – som bland annat lägger fram konventionen.
Riv upp värdlandsavtalet med Nato! Skriv på fördraget om förbud mot kärnvapen nu!