Slakten av folkbildningen slår mot pensionärer

När regeringen presenterar statsbudgeten står det klart att det svenska civilsamhället och kulturlivet inte står högt i kurs.

I 2024 års statsbudget som nyligen presenterats av regeringen möts vi av nyheten att en tredjedel av de statliga anslagen till studieförbunden försvinner fram till år 2026.

I 2024 års statsbudget som nyligen presenterats av regeringen möts vi av nyheten att en tredjedel av de statliga anslagen till studieförbunden försvinner fram till år 2026.

Foto: Vilhelm Stokstad / SCANPIX

Insändare2023-09-28 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I 2024 års statsbudget som nyligen presenterats av regeringen möts vi av nyheten att en tredjedel av de statliga anslagen till studieförbunden försvinner fram till år 2026. Ett hårt slag mot det svenska civilsamhället, kulturen och demokratin. Den nuvarande regeringen, tillsammans med Sverigedemokraterna, har valt att rikta in sig på en av demokratins hörnstenar: folkbildningen. Den beslutade nedskärning av bidragen till studieförbunden är inte bara ett angrepp på det svenska civilsamhället, utan framför allt är det ett direkt angrepp på landsbygden och pensionärerna.

Studieförbundens anslag är en viktig del av statens stöd till landsbygdens kultur. Utan studiecirklar och kulturarrangemang riskerar landsbygden att förlora en viktig kulturell resurs. Dessutom kommer mötesplatser som Folkets hus, bygdegårdar och hembygdsföreningar att få det mycket svårare. Studieförbunden på Gotland härbärgerar idag mer än 700 föreningar, föreningar som litar på vårt stöd och vår service. Det kommer att bli svårt för studieförbunden att, med minskade resurser, bibehålla detta och inte fullt ut kunna vara den serviceorganisation vi i grunden är.

Folklig kultur, som är beroende av studiecirklar för att utveckla kunskap inom hantverk, musik, konst, dans och dramatik kommer också att påverkas. Det handlar inte bara om tillgång till resurser som verkstäder, musikstudios och ateljéer, utan också om en plattform inom civilsamhället där vuxna kan odla sin egenmakt, lära sig om och delta aktivt i demokratin. 

Gotland blir kallare och tommare eftersom studieförbunden skapar meningsfulla möten som bryter ensamhet och bygger gemenskap. 
I ABFs idéprogram står att läsa att ”ABF vill skapa förutsättningar för delaktighet och valfrihet i utbildning och kultur för alla människor.” Det kommer att bli svårt för oss att hålla det löftet sett till den framtid vi går till mötes.

Felix Jonsson, ordförande ABF 

Hanna Westerén, riksdagsledamot (S)

Lotta Ekwall-Ericson, ombudsman ABF Gotland

Katrina Ansarfwe, ordförande LO-distriktet Gotland

Linus Gränsmark, ombudsman LO-distriktet Gotland

Björn Ahlsén, kulturbyråkrat emeritus

Filip Reinhag (S)

Roland Salemark, bokhandlare

Margareta Palmedal, ordförande SKPF avd 16 Gotland

Anna Jansson, författare

Håkan Nesser, författare 

Mikael Bogsjö, ombudsman Socialdemokraterna Gotland

Ulla Pettersson, ordförande Socialdemokraterna Gotland

Meit Fohlin (S)

Marie Nilsson Lind, sångerska/textförfattare/kompositör

Håkan Östlundh, författare