År efter år visar officiella undersökningar att det råder hög nöjdhet inom äldreomsorgen på Gotland i jämförelse med landet i övrigt. Därmed inte sagt att allt är bra och det behövs förbättringar på många håll.
Men något som är viktigt för fler att få reda på är att det inte framkommit någon betydande skillnad mellan regionens och de privata företagens äldreboenden beträffande nöjdheten inom omsorgen.
Att göra som andre vice ordföranden i Socialnämnden, Håkan Eriksson (S), som ständigt slår ned på den service som regionen ställer upp med får som följd att såväl anställda som allmänhet får en mycket negativ bild av omsorgsarbetet. När förtroendevalda uttrycker sig som att skötseln av äldreboenden är så dålig att jag inte själv vill bo där ger en överdrivet negativ syn som inte hjälper till med rekryteringen av nya medarbetare. Resultatet är det motsatta – samtidigt som hela landet står inför enorma utmaningar med kompetensbrist samtidigt som många anställda går i pension de närmaste åren.
Såväl egenverksamheten som de privata företagen som upphandlas har samma krav på sig att visa att äldreomsorgen sker på ett tillfredsställande sätt. Socialnämndens verktyg för att kolla av att kvalitetskraven uppfylls är kontinuerliga uppföljningar av en grupp välkvalificerade medarbetare. Vid eventuella brister i verksamheten vidtas åtgärder. Det är viktigt med tillit till socialförvaltningens arbete.
Vi måste bli bättre på att komma ut med faktabaserad information för att slå hål på de felaktiga påståendena om att äldreomsorgen försämras på grund av besparingar. Sådant som Socialdemokraterna spridit i snart fyra år.
Centerpartiet vill förstärka äldreomsorgen genom att ta vara på den stimulans och synergi som det kan innebära med både privata och regionala alternativ inom omsorgen.