Att vi Socialdemokrater är emot att konkurrensutsätta driften av Iliansgården och Hemse äldreboende hoppas vi är väl känt. Skälen är flera. I Gotlands Tidningar (27/6-20) kan vi läsa om “Mångmiljonstriden om öns äldrevård”. Det är oroväckande läsning. Där beskrivs att det är jakten på det billigaste som avgör när Region Gotland konkurrensutsätter.
Medan kostnader för löner och annat går upp varje år, går priset per vårddygn ner! Kartläggning visar att det i 85 procent av landets kommuner sparas på äldreomsorg. Rapporten “Budget i balans” visar att kommunernas satsning på äldreomsorg har minskat med 1,3 miljarder kronor årligen sedan 2002 samtidigt som andelen äldre ökat.
Vardaga, som vann driften av det särskilda boendet i Katthammarsvik, vann med ett lägre pris per vårddygn än vi har nu. Frågorna hopar sig. Hur lyckas bolagen drifta till lägre pris? Varför vill och kräver vi att priset för vården av våra allt fler äldre stadigt ska gå neråt? Vad får god vård och omsorg av äldre kosta?
Var fjärde kommunanställd inom omsorg av äldre var visstidsanställda i november 2019. Var femte var timanställd. I den privata omsorgen är siffrorna högre. I GT-artikeln ovan bekräftar Mats Thorslund, professor i social gerontologi, det. Han menar att privata vårdgivare generellt har lägre bemanning. Det blir många ansikten och otrygga anställningar. Det är svårare för en timanställd att ställa krav på arbetsmiljö. Det blir lätt en tyst arbetskraft. Det går ut över vården.
I kommunerna har vi anammat rätten till heltid. Det är inget de privata vårdgivarna gjort. Tryggheten i att möta få och samma personer i sin vård är begriplig. Kontinuitet i vårdgivande är viktigt. Riskerna med många ansikten som möter äldre har blivit än mer tydliga under Corona.
Vi är många i beslutande ställning som måste dra slutsatser av det vi ser. Vi behöver se att det är mer kontroll och inte mindre som Region Gotland behöver nu. Vi måste stå upp för goda arbetsvillkor i äldreomsorgen så att många vill jobba där.
Att följa Alliansens färdplan för ytterligare konkurrensutsättning till billigaste pris är motsatsen till det vi vet krävs. Med en stigande andel äldre blir vår förmåga att bedriva god vård och omsorg, med goda arbetsförhållanden i hemtjänst, hemsjukvård och på särskilda boenden avgörande – både för individer och för regionens totala ekonomi.