Kalkbrott orsakar inte problem med grundvattnet

Att påstå att kalkbrytning på Gotland påverkar grundvattnet är som att blanda ihop äpplen med päron.

”Det finns inga vetenskapliga belägg som visar att kalkbrytning vid Stucks kalkbrott har någon som helst påverkan på kvaliteten och tillgången till grundvatten på Gotland”, skriver SMA Minerals vd Svante Fielding.

”Det finns inga vetenskapliga belägg som visar att kalkbrytning vid Stucks kalkbrott har någon som helst påverkan på kvaliteten och tillgången till grundvatten på Gotland”, skriver SMA Minerals vd Svante Fielding.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Insändare2024-06-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I knappt hundra år har det brutits kalk vid Stucks kalkbrott. Kalken är av främsta kvalitet och det finns inte motsvarande mängd av kalk, med samma kvalitet, någon annanstans i Sverige.

Sedan ett antal år tillbaka är kalkbrytning i Stucks stoppad och just nu pågår det ett utredningsarbete kring ett förslag att bilda en ny nationalpark direkt i anslutning till Stucks kalkbrott.  

Vid återkommande tillfällen har det i samband med frågan om kalkbrytning på Gotland och vid Stucks kalkbrott framförts påståenden att kalkbrytningen påverkar tillgången till och kvaliteten på grundvatten på ön. 

Det finns inga vetenskapliga belägg som visar att kalkbrytning vid Stucks kalkbrott har någon som helst påverkan på kvaliteten och tillgången till grundvatten på Gotland.

Det är också viktigt att komma ihåg att räknat över året finns det ingen brist på vatten på ön då nederbörden är större än avdunstningen och de behov av vatten som finns på ön.

Problemet är fördelningen av nederbörd mellan de nederbördsrika månaderna och torra sommarmånader. Då berggrunden på Gotland är förhållandevis tät och jordtäcket tunt, rinner en stor det av nederbörden snabbt ut i Östersjön medan en mindre del kan infiltrera till berggrunden så bristen på grundvatten har alltså ingenting att göra med brytning av kalk.

Att blanda ihop frågan om tillgången till grundvatten på Gotland med kalkbrytning är som att blanda ihop äpplen med päron.

Sedan 2009 har det genomförts en rad vetenskapliga undersökningar vid Stucks kalkbrott för att förstå kalkbergets vattengenomsläpplighet och eventuella påverkan på grundvattnet inom, och utanför, det område som utgör kalkbrottet. 

Ett omfattande utredningsarbete med insamling av befintligt material, nya borrningar, hydraul-tester samt undersökningar av kalkstenens lagring och vattenförande strukturer har genomförts och resultat av dessa undersökningar som fastställdes av domstol 2011 visar även att en utökad kalkbrytning kan bedrivas utan menlig påverkan på de våtmarker och skyddade områden som ligger söder och väster om Stucks kalkbrott.

Frågan om fortsatt kalkbrytning vid Stucks kalkbrott handlar alltså inte om kalkbrytningens påverkan på grundvattennivån utan om andra frågor som juridik och omgivande naturvärden.

Jag vill nu uppmana länsstyrelse, region, organisationer och andra intressenter att inte blanda ihop frågan om tillgången till grundvatten med frågan om en brytning av kalk vid Stucks kalkbrott.

Istället för att se kalkbrytning som ett problem så kan man se tillgången till kalkbrott som en del i arbetet med att säkerställa tillgången till vatten. Det är inte nödvändigt att vänta tills brytningen är avslutad. Det går att skapa vattenmagasin i kalkbrotten även under brytningsperioden.