Smutsvattenrening – vem gäller lagarna för?

Insändare2021-05-03 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dricksvatten från stenbrottsvatten – en god idé eller hur ligger det till egentligen?

Vatten som ska tillbaks till naturen eller in i det kommunala va-systemet ska renas av ägaren till det enskilda avloppet eller så betalar den kommunalt anslutne fastighetsägaren för sitt avloppsvatten till kommunen. Företag med kommunalt vatten renar sitt använda och/eller betalar för sitt avloppsvatten.

Men varför ska då Cementa få lämna smutsvatten till regionen?

Kan man kringgå lagen genom att göra saker i fel ordning?

Plan och bygglagen lagen (PBL) 2 kap 9§ säger att placering och utformning/användande av byggnadsverk med mera inte får ske så att grundvatten eller omgivningen i övrigt påverkas, så det innebär fara för människors hälsa/säkerhet eller utgör betydande olägenhet på annat sätt.

Utökad kalkbrytning kommer att påverka grundvattnet och användandet av tänkt vattenverk, dess uppförande/bygglovet, har ju som förutsättning att grundvattnet har påverkats/förstörts. Ok? Hur skyddas de med egen brunn eller naturen och skogen?

Inget vatten – en betydande olägenhet?

Börjar man i fel ände – påverkar/förstör grundvattnet då är regionen ”blind” och villig att ge bygglov för byggnadsverk som förutsätter grundvattenpåverkan samt betala för smutsvattenreningen! Vad händer med våra va-avgifter?

Regionens förtjusning över att få tillgång till smutsvatten resulterade i att man drev fram ett beslut/avtal att Heidelberg Cementa får bygga ett vattenreningsverk. Reningen av vattnet det vill säga driften ska regionen bekosta. Beslutet togs i all hast i slutet av augusti (2019) eftersom det var viktigt att det var klart innan Cementas juridiska process började i oktober.

Detta beslut är ytterligare en besynnerlighet eftersom regionen lyder under Förvaltningslagen som säger i 5§: "I sin verksamhet ska myndigheten vara saklig och opartisk.” Här gick regionen Cementas ärenden.

Så vem ska följa våra lagar? Du/jag/vi – men inte regionen/Cementa?