Svar på "Ett helt år sedan grymheterna 7 oktober"

Tack Kerstin för din insändare och för att du lyfter fram de fruktansvärda händelserna den 7 oktober.

Pro-palestinska demonstranter som i USA kräver den amerikanske presidenten Joe Bidens hjälp att få till en vapenvila mellan Israel och Hamas. "Den snabbaste vägen till fred är enkel – Israel måste avsluta sin ockupation", tycker insändarskribenten.

Pro-palestinska demonstranter som i USA kräver den amerikanske presidenten Joe Bidens hjälp att få till en vapenvila mellan Israel och Hamas. "Den snabbaste vägen till fred är enkel – Israel måste avsluta sin ockupation", tycker insändarskribenten.

Foto: Tyler Pasciak LaRiviere

Insändare2024-10-10 13:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Ingen människa med sunt förnuft kan försvara dödandet av civila. Men det är nästan häpnadsväckande att du frågar varför "Hamas satte sin boll i rullning". Det är som om decennier av brutal ockupation, blockader och förtryck mot palestinierna inte har någon betydelse. Vill du verkligen ha ett svar? Här kommer det.

Hamas, liksom Hizbollah, bildades inte för att de en dag plötsligt bestämde sig för att vara ”onda”. De skapades som en direkt reaktion på Israels årtionden av ockupation, fördrivning och systematiska övergrepp mot palestinier och libaneser. Du nämner ingenting om Nakba 1948, då över 700 000 palestinier fördrevs från sina hem för att ge plats åt den nybildade staten Israel. Inte ett ord om Israels invasionskrig mot Libanon på 80-talet eller de otaliga dödliga operationer som Israel utfört i Gaza och på Västbanken, där oskyldiga palestinska civila har mördats och fördrivits, med stöd från internationella stormakter.

Israel har genom decennier bombat Gaza, blockerat dess gränser och förvandlat området till ett öppet fängelse där miljontals människor knappt har tillgång till rent vatten, medicin eller el. Och ändå är du förvånad över att människor reagerar? Om vi pratar om "ondskans boll", låt oss inte glömma att Israel har sparkat igång den genom att bryta mot otaliga FN-resolutioner och internationella lagar, genom att ständigt expandera illegala bosättningar och genom att förvägra palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter.

Att förvänta sig att de palestinska grupperna bara ska acceptera sin situation och sitta tysta medan de långsamt utrotas är både naivt och omänskligt. Hamas, oavsett vad man tycker om deras metoder, är en produkt av en desperat situation skapad av Israels ockupation och våld.

Du målar upp Israel som "David" i denna konflikt, men det är en David med en av världens mest avancerade militärmakter, massivt stöd från USA och kärnvapen. Det finns ingen balans här. Det är ockupationens slut som krävs för att skapa fred.

Om du verkligen vill förstå varför dessa grupper existerar och varför de agerar som de gör, måste du titta på roten till problemet: den israeliska ockupationen av Palestina och Libanon. Den snabbaste vägen till fred är enkel – Israel måste avsluta sin ockupation.