Snabbfotade småföretag behövs även i framtiden

Coronapandemin är inte över, varken ute i världen eller i Sverige.

Andreas Unger (M): "Men med min bakgrund som småföretagare kan jag inte hjälpa att reflektera över hur snabbt många av våra lokala arbetsgivare ställt om och vilken styrka det visat".

Andreas Unger (M): "Men med min bakgrund som småföretagare kan jag inte hjälpa att reflektera över hur snabbt många av våra lokala arbetsgivare ställt om och vilken styrka det visat".

Foto: Malin Stenström

Insändare2021-09-22 06:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flera länder ligger efter med vaccinationen och ett högljutt motstånd mot både vaccin och skyddsåtgärder försenar möjligheterna att återgå till ett mer normalt liv. Att vi även efter pandemin kommer att leva livet delvis annorlunda mot hur det var innan verkar mer och mer sannolikt.

Det är dock inte bara ute i världen som saker kommer förändras. Även här på Gotland har vi under pandemin sett hur sjukvården snabbt ställde om och fick igång både storskalig testning och vaccination. I skolans värld har alltmer undervisning skett på distans. Arbetslivet har för många lett till nya uppgifter, gamla uppgifter på ny plats eller rentav en omställning från ett jobb till ett annat.

Självklart hade vi alla hellre levt utan pandemin. Men med min bakgrund som småföretagare kan jag inte hjälpa att reflektera över hur snabbt många av våra lokala arbetsgivare ställt om och vilken styrka det visat. Jag minns hur restaurangerna började erbjuda hämtmat vid ett tält utanför ICA Maxi, att lokala tryckerier började tillverka visir och att eventbolag som fick se orderboken tömmas övergick till att erbjuda hushållsnära tjänster. Självklart finns många fler exempel.

Det gotländska näringslivet är helt enkelt bra på omställning. Men mer kan göras från politiskt håll för att ge företagen bättre villkor, stärka robustheten och därigenom skapa fler jobb. Till exempel behöver regelbördan minskas – så att mer tid kan läggas på att skapa något värdefullt. Därför föreslog Moderaterna i våras att omställningsstödet skulle förenklas genom att ta bort revisorsintyget för småföretag.

Vi behöver också göra det mer lönsamt att jobba. Det är inte rättvist att den ena familjen går till jobbet varje dag, medan grannen lever på bidrag och har lika mycket pengar. Därför föreslår vi ett bidragstak så det alltid lönar sig att ta ett jobb, fler nystartsjobb som gör det billigare att anställa långtidsarbetslösa och ett utbildningslyft som bryter passiviteten.

Coronapandemin är i första hand en hälsokris, som vi ska ta oss igenom tillsammans och arbeta för att den inte återupprepas. Men vi ska inte glömma bort att mycket också hänt i näringslivet – främst i de små företagen – som innehåller värdefulla lärdomar. Därför behövs en politik som ser att snabbfotade småföretag behövs även i framtiden.