"Solbergabadet för scenkonst – till glädje för alla"

En dedikerad konsertscen är ingen överdådig lyx – utan snarare en hygiennivå för en väl fungerande och attraktiv svensk region.

"Det är på tiden att även Gotland – som sista svenska region – får en väl fungerande konsertscen!"

"Det är på tiden att även Gotland – som sista svenska region – får en väl fungerande konsertscen!"

Foto: Petra Jonsson/arkiv

Insändare2022-05-14 05:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kulturella mötesplatser för barn, unga och vuxna är en av de aspekter en presumtiv inflyttare tittar på, vart än i Sverige man planerar att flytta.

Redan 1932 planerades ett konserthus vid Södertorg. Sedan dess har många alternativ tagits fram men sedan lagts åt sidan. Kanske kan ett välbehövligt konserthus stå färdigt 100 år senare? Ett nytt badhus planeras som ersätter det befintliga Solbergabadet från 1961 – ett unikt exempel på 60-talsarkitektur och ett emblematiskt landmärke i Visbys stadsmiljö. Själva badhusfunktionen är nu otidsenlig, utsliten och alltför dyr att renovera. Men byggnadens exteriör är värd att bevara – och interiört ge plats för ny verksamhet, som i till exempel Gävle.

Byggnadens placering är oöverträffad, mitt i Visby. Som konsertplats skulle den ge ökat liv åt Östercentrum även kvällstid, den har stora omgivande parkeringsytor, den ligger nära busstationen med trafik från och till landsbygden. Den ligger vägg i vägg med Gotlands största grundskola och utan bebyggelse i direkt anslutning.

Självklart krävs en hel del ombyggnation, bassäng och gammal pumputrustning försvinner och istället skapas en öppen konsertsal med scenen mot norr, med plats för en publik om 300-350 sittande. Parketten görs vågrät för evenemang med stående publik, men behöver kompletteras med hopfällbar läktarlösning för sittande publik – för event av vitt skilda slag. Den ska ha en flexibel akustik för både ljudsvag och förstärkt musik (allt från kör till hårdrock) för att maximera lokalens användning.

Solberga Scenkonst kan komma att inhysa många olika verksamheter: musik – teater – dans, möten, konferenser etcetera. Och Solbergaskolan kan använda konsertsalen som aula och som resurs för bland annat skolans musiksatsningar och nya musikklasser.

Gotlandsmusiken kan komma att använda lokalen vid 80-100 tillfällen per år och övrigt lokalt musikliv ungefär lika mycket, allt under förutsättning att hyreskostnaderna är rimliga. Konsertsalen öppnar även för ett rikare musikutbud på ön genom gästspel av mindre till medelstora akter (för större akter finns Wisby Strand).

Driften av Solberga Scenkonst bör ligga på kommunal nivå. Viktigt är att lokalen i första hand är avsedd för scenkonst (inte igen en skolaula) och bemannas av kompetent teknisk personal.

Det är på tiden att även Gotland – som sista svenska region – får en väl fungerande konsertscen!