Som om klimatkrisen inte finns

Ekonomibyrån diskuterar börsen och framtida vinster. Sverige och EU jobbar med en klimatpolitik som ska ge vinster.

"Lyssnade ni till kungens första ord när han invigde riksdagsåret ”ta ert uppdrag på allvar i hela svenska folkets intresse”. Alltså ”hela” svenska folkets intresse".

"Lyssnade ni till kungens första ord när han invigde riksdagsåret ”ta ert uppdrag på allvar i hela svenska folkets intresse”. Alltså ”hela” svenska folkets intresse".

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-09-19 12:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte i första hand klimatvinster utan företagsvinster. Vi ska tjäna pengar på att återställa (?) det vi har förstört. Där har Sverige legat i täten tillsammans med väst, sägs det. Nu ska man som sanna hjältar ligga i täten för återställandet, sägs det. 

Det går ju så där. 

Under många år har världen haft konferenser om hur vi ska tackla det försämrade klimatet. Förhoppningen, inte minst från FN:s sida, är att vi ska göra det tillsammans.

Det går ju inte alls.

I EU bygger man murar mot flyktingar från de länder som drabbas värst av klimatförsämringarna och som har minst pengar. Det pratas om solidaritet. Det går inget vidare.

Få ställer företagen till svars för hur klimatet och naturen har förstörts och utarmats. Heder åt de unga och de organisationer som försöker. Vi andra får skämmas.

När man talar om framtiden handlar det om företagens konkurrenskraft och arbetslinjen i vanlig ordning. Det är lätt att verka handlingskraftig när någon annan ska göra jobbet.

Men tänk om man kunde använda den här omställningen till att göra en riktig omställning. Skapa ett annat samhälle med mänsklighet, ett samhälle där inte exkludering applåderas utan inkludering. Svara på Andrev Waldens fråga ”Vad ska vi ha ett samhälle till? 

Vi har kanske inte en bättre chans att formulera ett svar på den frågan. 

Lyssnade ni till kungens första ord när han invigde riksdagsåret ”ta ert uppdrag på allvar i hela svenska folkets intresse”. Alltså ”hela” svenska folkets intresse.

Jämför sedan med Kristerssons orimligt långa regeringsförklaring. Man förstår att han vill markera hur mycket som finns att göra. Och allt är naturligtvis alla andras fel, särskilt sossarnas. Han glömmer alltid att han själv suttit i en moderat regering tidigare.

Det måste vara skönt att känna sig så viktig, vara den som gör ett ”paradigmskifte”. Men det känns mer som en återgång till en vanlig högerpolitik, kryddad med ”min regering”. 

"Paradigmskifte” hade det varit om man började med att integrera människor som kommer hit. Att lyckas med det hade varit något nytt i svensk politik.