Svar på insändare den 1 november av Richard Bernström.
Du skriver att vindkraften inte tar hänsyn till hållbarhet. Jag håller med om att vi måste vara försiktiga med alla former av ingrepp i naturen som riskerar att vara ohållbara.
Men vi lever i en ohållbar situation. Det handlar om avväganden. Alla infrastrukturprojekt påverkar miljön på något sätt. Vägar, kraftverksbyggen, bostäder med mera.
De gör alla något ingrepp i naturen. Ibland får vi en medveten påverkan ibland ökar vi riskerna för en omedveten påverkan. Se till exempel på oljetransporter med sjöfart. De skador som inträffar vid oljeutsläpp på grund av olyckor (eller medvetna såna) kan få enorma konsekvenser.
När det gäller hållbarhet så ligger problemet delvis på en annan nivå, nämligen de totalt tillgängliga förnybara resurserna. Varje år så är tiden fram till den dagen, som kallas ”Earth Overshot Day”, kortare. Det är dagen då vi har gjort slut på årets tilldelning av förnybara resurser. Senaste undantaget var 2020 då tiden förlängdes en aning istället. Det var under pandemin.
Det är alltså vårt levnadssätt som inte tar hänsyn till hållbarhet i första hand. Utifrån detta faktum behöver alltså kompromisser göras, vilket kan ge konflikter som den du beskriver med vindkraften.
Den enda hållbara lösningen på problemet är att ändra våra levnadsvanor. (Men föreslår man det så är man bakåtsträvare.) Så länge vi inte förstår det kommer bara konflikterna att bli större och större. I början av 70-talet kom Overshot Day omkring jul. Nu kommer den i slutet av juli, men för Sverige gäller den 3 april. Vi skulle behöva fyra jordklot.
VI måste reducera vår överkonsumtion. Vi behöver minska vår fossilanvändning. En del kan vi göra på egen hand (även om nuvarande regering inte ser det behovet) och en del behöver göras gemensamt. Att på kort tid ersätta alla bensindrivna bilar med elbilar genererar i första skedet ännu mer utsläpp.
En bättre utbyggd kollektivtrafik skulle underlätta att ställa bilen hemma och cykeln är ett utmärkt färdmedel. Dessutom går det ganska bra att i de flesta fall ersätta flygresandet med andra alternativ.
Vindkraftens påverkan måste vägas mot den nytta den gör. I det avvägandet ligger också var den ska placeras. Det enkla svaret brukar vara – ”Inte hos mig”.