Mark- och- miljödomstolen förra veckan. Förmiddagen framträdde bland andra Naturvårdsverket och länsstyrelsen. De redovisade fakta men också den osäkerhet som råder när det gäller att spå framtiden. Hur kommer klimatpåverkan vara? Hur har vattnet sin gång?
På eftermiddagen först Gotlands Botaniska Förening och sedan Cementas företrädare. Cementa sopade banan med tidigare talare. Snabba som trollkarlar visade de text och bilder, dock kunde grundtemat uppfattas. Man hävdade tvärsäkert att tidigare talare hade FEL.
Biotoperna för hotade arter skulle vara opåverkade eller bli bättre. Och blev de inte det skulle Cementa ordna det. Vattnet var inte hotat – varken brist eller kemisk påverkan. Och blev det problem skulle Cementa ställa allt till rätta. Påminde om Tage Danielssons monolog efter Harrisburg.
Regionens representant gjorde ett blekt framförande. Man uppgav full tilltro till Cementas miljöundersökningar. Och till det avtal som finns med regionen om ändå grundvattnet skulle påverkas. Ingen redovisning av villkoren i avtalet.
Risker, kostnader för parterna. Var finns det vidare perspektivet och ansvaret för klimatanpassning. Hur ska vi bygga? Hur lösa CO2 frågan?
Beslutsordningen är helt bakvänd. Först ska Cementa beviljas brytning 30-40 år sedan ska de göra Klimatanpassning, gärna med statliga subventioner.
Dagens situation kommer knappast som en blixt från en klar himmel. En koncern så stor som Heidelberg och med verksamheten på, flera kontinenter, bland annat i Ryssland(!) (sanktioner ?) borde väl länge sedan ha uppfattat problematiken med kalkbrott och cementtillverkning.
Bakom fagra ord om miljön borde Cementa själva ha eller kunna anlita kompetens för länge sedan för att hitta lösningar för Sveriges cementbehov och bidragit till alternativa bygglösningar. Det finns väl en dialog mellan byggbranschen och Heidelberg? Finns ett verkligt samhällsansvar?
Med den vinst koncernen gör skulle de ha kunnat erbjuda de arbetare som finns i Slite jobb under tiotals år med avvecklingsarbeten och utvecklingsarbete.
Låt oss hoppas Heidelberg börjar tro på sin styrka och förmåga till innovation och omställning, och använder dem till att hitta moderna hållbara lösningar för vårt behov av byggmaterial och jobb i Slite.