Stå upp för svensk polis och säkerhetszoner

Det dödliga skjutvapenvåldet har tredubblats på tio år och förra året hade Sverige nio gånger fler dödsskjutningar än Norge, Danmark och Finland – tillsammans.

Allmänheten har ett förtroende för polisen som oppositionen tycks sakna.

Allmänheten har ett förtroende för polisen som oppositionen tycks sakna.

Foto: Thomas Möller

Insändare2024-02-12 09:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser hur skjutningarna och sprängningarna sker i både bostadsområden och på allmänna platser. Det är en oacceptabel utveckling där oskyldiga drabbas och därför en prioriterad fråga för regeringen.

Polisen behöver fler verktyg för att stoppa våldet. Om vi fortsätter med den tidigare politiken så kommer vi att fortsätta se våldet eskalera. Det är ett mycket dåligt alternativ. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har konstaterat att Sverige har ett stort behov av att pröva åtgärder som kan vara verksamma mot gängen.

Förra veckan skickade därför regeringen ett nytt förslag till Lagrådet, som handlar om säkerhetszoner – det som tidigare kallades visitationszoner. Förslaget innebär att Polisen ska få fler möjligheter att visitera personer och genomsöka bilar för att leta efter vapen inom ett visst område, om det finns en stor risk för en skjutning eller sprängning i området.

Det är ett viktigt nytt verktyg för att stoppa skjutningar och sprängningar innan de sker. Liknande lagstiftning har genomförts i Danmark, som framgångsrikt tryckt tillbaka den organiserade brottsligheten. Och det är väl fullt rimligt att om en dödlig konflikt uppstått mellan två rivaliserande MC-gäng, så ska Polisen i den stadsdelen kunna visitera personer som bär skinnvästar märkta med just de klubbarnas emblem?

I Sverige har reaktionerna från den politiska oppositionen varit tondövt. Ledande socialdemokrater på nationell och lokal nivå har sagt att man kommer ”bära Guccikeps i solidaritet” med de som kommer visiteras, vilket är både raljant och okunnigt. Det är sorgligt att se ledande politiker måla ut Polisen som en yrkeskår man inte kan lita på. För det är vad man säger mellan raderna; att svensk polis kommer diskrimera och trakassera folk när den nya lagen träder i kraft.

70 procent av befolkningen i Sverige har högt förtroende för Polisen, alltså de män och kvinnor som i polisuniform riskerar sina liv och arbetar dygnet för att vi andra ska kunna leva trygga liv. Det är ovärdigt att samma politiker som blundade för det växande gängvåldet inte ser detta. Om vi ska kunna vända utvecklingen som det ökade skjutvapenvåldet innebär, då behöver Polisen fler och bättre verktyg – och att vi står upp för dem när andra raljerar över situationen.