Ställ kvalitetskrav på beställningscentralen

Jag skrev nyligen en insändare om hur illa beställningscentralen för färdtjänst och sjukresor fungerar.

Att beställa sjukresor och färdtjänst kan vara prövande.

Att beställa sjukresor och färdtjänst kan vara prövande.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix / TT

Insändare2023-05-30 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag adresserade även en fråga till tekniska nämnden i slutet av insändaren. Då beskrev jag olika situationer jag på kort tid drabbats av som färdtjänstanvändare, nu ska jag vara mer konkret i mina frågor.
 

Jag har i kontakt med Jyrki Vainio och representant för upphandlad utförare nu lärt mig att det är ett dotterbolag till Samres som heter DRT som tillhandahåller den beställningscentral som ska sköta alla bokningar av färdtjänst och sjukresor. Oavsett vem som är den faktiska utföraren finns det några viktiga och relevanta frågor.
– När upphandlingen görs, ser man då endast till kronor och ören? 
– Finns det några som helst kvalitetskrav på tjänsten man köper in?
– Vilka är i så fall dessa krav?
– Hur kan man gång på gång teckna avtal med samma utförare trots att utföraren tydligt bevisat att man inte klarar uppgiften?
– Är det humant att man ska vänta 5-8 timmar på en sjukresa från lasarettet?
– Anser tekniska nämnden att det är rimligt att kunden blir uppringd om det sker en förändring av en bokad resa?

Det verkar nämligen inte DRT tycka. Visst, när jag som uppretad kund pratar med en representant ansvarig för område Gotland får jag ju höra att det är A och O att förändringar ska kommuniceras men det händer ytterst sällan. Detta är inte bara min upplevelse utan detta har jag hört från kunde, från personal som hjälper någon kund att boka och från chaufförerna. 
Jag diskuterar ofta hur det fungerar att beställa med andra resande och chaufförerna och den ena historien är mer hårresande än den andra. Till exempel har jag fått veta att de som sitter och bokar inte har GPS och kan se var bilarna befinner sig i realtid. Det innebär att bilar kan gå tomma många mil trots att det kanske hade funnits bil närmare som kunnat utför körningen. Sen kan de som bokar tydligen inte se andra bokade resor vilket ger att flera bilar kan hämta på samma adress om det är flera kunder som åker från en adress och ska till samma ställe. Är det att använda våra skattepengar på ett bra sätt?

Ingen skugga ska falla över färdtjänstchaufförerna för de jobbar hårt för att göra resandet så bra det bara går för oss kunder, stor eloge till dom!
Däremot, ställ kvalitetskrav på beställningscentralen i nästa upphandling och se inte bara till pengarna!