Stormen gjorde det tydligt för oss på Gotland vad som försiggår under ytan, utanför vår ö. Vi borde se det som en varning att vi är i ett farligt läge.
Räddar vi inte Östersjön nu, vem vet vad som kan hända med de kemiska processerna i djupet.
Forskningsrapporter har i årtionden varnat politiker och myndigheter för vad som är på väg att ske. Men ekonomiska intressen väger tyngre. Se Kunskapskanalens dokumentär ”Makten över havet ”.
Stora ytor av Östersjöns botten är syrefria.
Vid förruttnelse på havsbotten bildas svavelväte där det saknas syre. Skulle det tillföras lite syre förbrukas det snabbt i den kemiska processen. De djupaste syrefria platserna har även hög salthalt därmed vittrar kalksten och sediment på botten som frigör ämnen som är bundna där, till exempel fosfor, som då bidrar till gödning av alger och cyanobakterier så att algblomning ökar. När de giftiga cyanobakterierna/algerna blommat färdigt på sommaren faller de till botten. Där det är syrefritt bildas mer svavelväte under förruttnelseprocessen. I ett eget kretslopp. Utbredningen av död syrefri botten ökar. En ond spiral.
Vi bidrar genom att tillföra gödning ifrån land och från båtar. De kemiska processerna i havet är redan igång och havet är utfiskat. Andra organismer är på väg att ta över och det toxiska sådana.
Vi måste stoppa fisket under flera år och ge det en chans att återhämta sig. Samtidigt måste vi stoppa utsläppen, både av miljögifter och gödningsämnen, om vi inte vill vänja oss med giftiga gaser och cyanobakterier i havet.
Vad händer med oss om halterna av svavelväte ökar; om giftiga alger och bakterier ökar ännu mer i havet?
Kommer det ens gå att bo på Gotland i framtiden? Blir syrgastuber med heltäckande mask ett måste för att kunna vistas här?
Ska vi sitta och vänta på att någon annan ska fixa detta, eller börja göra något själva?
Det är upp till var och en av oss att ändra våra levnadssätt och köpvanor. Att bli medvetna om att varje val vi gör har betydelse för framtiden.
Sluta lägg pengar på sådant som på något sätt skadar miljön. Vi har alla möjlighet att bidra till förbättring. Alla behöver göra något för att rädda Östersjön och Gotland. Jag hoppas att det inte redan är för sent.
Vi måste agera lokalt för att rädda globalt.
Alla måste skapa nya hållbara vanor.