Den allmänna trenden är en kraftig ökning av sexualbrotten. Enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning har utsattheten för sexualbrott nästan tredubblats sedan 2014. Allra mest utsatta är kvinnor i åldersgruppen 20–24 år, där inte mindre än 31,6 procent uppger att de utsatts för sexualbrott. Den vanligaste brottsplatsen är allmän plats och det vanligaste är att gärningspersonen är okänd för den utsatte.
Dessutom ökar den upplevda otryggheten. Detta gäller återigen särskilt bland kvinnor: hela 38 procent av alla kvinnor känner otrygghet när de går ut ensamma på kvällstid i sitt eget bostadsområde. Det är dags att med krafttag agera mot denna utveckling.
– Vi moderater vill att brottsutredningarna i sexualbrottsärenden ska bli bättre. Dessa förundersökningar ska av kvalitetsskäl alltid ledas av en åklagare och särskilda grupper som är specialiserade på sexualbrott ska finnas i samtliga polisens sju regioner.
– Vi vill ha ett tydligare fokus på brottsoffren i sexualbrottsmålen. Skadestånden för de som utsatts för ett sexualbrott bör höjas avsevärt. Dessutom ska rätten till målsägandebiträden i sexualbrottsmål stärkas.
– Vi vill skärpa straffen för våldtäkt och sexuellt ofredande. Det kommer leda till att våldtäktsmän sitter inlåsta längre. Vi vill också se hårdare straff för vissa fall av sexuellt ofredande. Sexuellt ofredande leder idag oftast till böter, därför bör det införas en ny brottsrubricering – grovt sexuellt ofredande – med endast fängelse i straffskalan.
– Utländska medborgare som begår sexualbrott ska i princip alltid utvisas. Ribban för utvisning på grund av brott för hög idag. Vi vill att mindre hänsyn ska tas till gärningsmannens anknytning till Sverige när någon ska utvisas. Vår utgångspunkt är att den som är utländsk medborgare och som begår en våldtäkt i Sverige har förverkat sin rätt att stanna kvar här.
Att stärka kvinnofriden handlar om mer än brottsbekämpning. Det handlar om att alla ska kunna delta i samhällslivet på lika villkor.