Det känns inte så demokratiskt att det är okej att man inte ska belysa viktiga trafikpunkter i Stånga och skolvägen för skolbarnen.
Varför har man ingen dialog? Utåt sett får politikerna stå för det som händer. Om det sen är tjänstemännen som står bakom så ska ju ändå politikerna styra. Sorgligt att inte kunna ha en dialog och eventuellt hjälpas åt att lösa problemet när kassan är skral – inte bara montera ner den gamla belysningen?
Ska förskolan i Eskelhem stängas utifrån statistikuppgifter och prognoser? Har man sett utvecklingstakten på byggande och inflyttning i socknen? Har man fört en dialog med föräldraföreningen? Prognosen säger att barnafödandet går ner och barnantalet kommer att minska först i förskolan sen vidare upp i stadierna. Men om vi stänger enheter vart ska barnen ta vägen då när antalet ökar igen.
Gotland ligger dåligt till med långa avstånd till förskola när man jämför i Sverige. Värna förskolor på landsbygden!
I Stenkyrka har rektor sett att klasser måste flytta till Väskinde för att man har svårt att skaffa resurser och på så sätt upprätthålla kvaliteten i undervisningen. Det är dennes ansvar och handlingsutrymme. Men informationen runt detta har varit rörig. Föräldraföreningen och utvecklingsbolaget, Lustkusten, har inte fått information om detta. Det borde vara rimligt med information när man har en aktiv föräldraförening och när man har ett särskilt utvecklingsprojekt i bygden att möjliggöra byggande av bostäder och ökat underlag för förskola och skola med mera.
En uppmaning till skolföräldrarna är att förbättra dialogen mellan skola och föräldrar genom att bilda förening eller nätverk. Skapa dialogen till exempel via skolrådet mellan föräldrar och skola. Det är rektorns plikt att hålla skolråd med ett par möten per termin.
Skolorganisationen blir starkare och trivseln mycket bättre med ett engagemang runt skolan. Samarbete mellan föräldrar exempelvis runt aktiviteter ger mycket positivt för både barn och föräldrar. Håll gärna kontakt med andra föräldraföreningar som Hela Sverige ska leva har initierat genom Skolgruppen. Vi har digitala möten cirka en gång i månaden och vid tillfällen temamöten med politiker och eller förvaltning för skola och förskola.
Satsa på landsbygderna! Balansen mellan stad och land är viktig och ur beredskapssynpunkt är starka landsbygder viktigare än någonsin.