Starkt motstånd mot fler höghus vid Snäck

Vi säger nej till ytterligare exploatering av Snäckområdet.

Vykort över Snäckgärdsbaden från 1920-talet.

Vykort över Snäckgärdsbaden från 1920-talet.

Foto: Ur Waldemar Falcks bildarkiv, förvaras hos Landsarkivet Visby

Insändare2025-02-24 11:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har lämnat in ett yttrande till Region Gotland där vi tydligt motsätter oss detaljplansändringen. Vi är förvånade över att Snäckgärdsbaden Fastighets AB, genom Patrik Mörkfors, redan presenterat sina planer i media innan detaljplansändringen ens godkänts (Hela Gotland, 21 november 2024). Detta ger en missvisande bild av projektets status och stöd. Vårt motstånd behöver också bli offentligt.

Snäckgärdsbaden Fastighets AB uppger sig vara flexibla med byggnadens utformning och innehåll, men vi anser att ansökan är diffus och opålitlig. Historiskt har bolaget presenterat storslagna planer för kontor, restauranger och butiker, men dessa har aldrig realiserats.

Snäck är redan hårt exploaterat, och det befintliga höghuset har påverkat landskapsbilden negativt. Det nya förslaget innebär ett 44,7 meter högt höghus, cirka 9 meter högre än nuvarande byggnad och hela 79,2 meter över nollpunkten enligt planförslaget. Detta skulle bryta mot områdets låga och naturnära karaktär. Dessutom är byggplatsen på prickad mark, där byggnationer inte är tillåtna enligt gällande detaljplan.

Annexet, en del av Snäcks historia, riskerar att ersättas med ett lägenhetskomplex. Tidigare ansökningar om förändringar av Annexet har avslagits eftersom de inte varit i linje med detaljplanen. Nuvarande förslag framstår som ett försök att kringgå tidigare beslut och undanröja en viktig del av områdets historia.

Därför säger vi nej till detaljplansändringen:

  • Byggnaderna bryter mot områdets karaktär: Enligt Översiktsplan 2040 ska områden som Snäck bevaras med låga byggnader i harmoni med naturen.
  • Negativ påverkan på naturtillgången: Byggnationerna hindrar allmänhetens tillgång till naturområden och naturreservatet.
  • Bristande förtroende för projektet: Snäckgärdsbaden Fastighets AB har presenterat flera avvikande förslag genom åren, vilket skapar osäkerhet för boende och grannar.
  • Höga kostnader för kommunen: Infrastrukturanpassningar för VA-system och tekniska installationer innebär stora kostnader för Region Gotland. Kommunens resurser bör istället användas för permanenta bostäder till öns invånare.