Start för nya ASF Gotland i dag!

Suderviljan är en av organisationerna i nya ASF Gotland.

Suderviljan är en av organisationerna i nya ASF Gotland.

Foto: Lasse Linusson

Insändare2021-11-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag invigs officiellt en ny organisation, ASF Gotland ideell förening. ASF står för Arbetsintegrerande sociala företag. Vi på Återanvändarna, Lövstakooperativet, GoAd, Baltic Sea Design, Suderviljan och Hemse Mark och Miljö är en viktig pusselbit i det gotländska näringslivet och för att skapa arbetstillfällen till människor som har svårt att hitta en plats på dagens tuffa arbetsmarknad. 

Genom att samverka i en gemensam organisation hoppas vi att stärka våra positioner, ge jobb åt flera och vara en bra affärspartner för ett hållbarare samhälle. ASF fungerar som alla andra företag, vi säljer varor och tjänster till offentliga och privata kunder till marknadsmässiga priser, har kollektivavtal, betalar ut löner och betalar moms och skatter på samma villkor som andra företag. Skillnaden är att ASF har som övergripande mål att integrera människor i samhälle och arbetsliv och samverkar med Arbetsförmedlingen, regionen med flera.

Det är något som alla företag egentligen kan göra, men på dagens stressiga arbetsplatser ges ofta inte utrymme till att öppna upp för praktik, arbetsträning eller att anställa personer med funktionsvariationer med till exempel lönebidrag.

Det är viktigt att påpeka att alla ASF på Gotland i dag är just fristående egna företag som betalar lön och alla sina kostnader själva. För att ASF företagen nu ska kunna stå på egna ben måste vi sälja våra varor och tjänster till privata kunder, andra företag och offentlig sektor. Därför är det väldigt positivt att Region Gotland genom tekniska nämnden den 27 april i år tog ett historiskt beslut att genomföra en ”reserverad upphandling” gällande underhåll av busshållplatser. En reserverad upphandling innebär i korthet att ”upphandlande myndigheter positivt får särbehandla vissa leverantörer som annars skulle ha svårt att konkurrera om kontrakt i offentliga upphandlingar under normala konkurrensförhållanden. Syftet är att stödja just integration av personer med funktionsnedsättning eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden” (Upphandlingsmyndigheten).

Även du som företagare eller privatperson får en extra bonus när du gör affärer med oss genom att bidra till samhällsnytta och ett socialt och miljömässigt hållbarare Gotland. Vi välkomnar er alla till vår invigning med Öppet Hus måndag den 29 november kl.13-16 i Ljusgården på Visborg.