I region Uppsala finns sjutton stycken i ett pilotprojekt, som under de första åren bekostats med statliga medel. Meningen är att införa äldrevårdsmottagningar i varenda vårdcentral i region Uppsala. De flesta äldrevårdsmottagningar (kallas ofta för äldremottagningar) tar emot personer som är 75 år och äldre.
Antalet äldre och äldre-äldre med stora vårdbehov ökar på Gotland. Hälso-och sjukvården borde därför ställas om för att bättre kunna anpassas till dessa utmaningar och behov. Att satsa på äldremottagningar alternativt äldrevårdcentraler skulle också vara ett sätt att leva upp till målsättningen i reformen ”God och nära vård”, som bland annat handlar om att arbeta mer förebyggande och samordnat och om att stärka den nära vården så att inflödet av patienter till lasarettet kan minskas. Även övriga vårdcentraler kommer att avlastas.
En äldrevårdcentral- eller mottagning kan se ut på olika sätt. En del finns i specialanpassad lokal i anslutning till primärvårdcentralen. Där finns läkare med geriatrisk specialistkompetens och äldresköterskor som bland annat ska fungera som samordnare (fast vårdkontakt) med patientens samtliga behov av vård och omsorg i fokus. Personer som vill ha kvar sin ”vanliga” läkare på vårdcentralen är fria att ha det, men de kan ändå nyttja äldremottagningens tjänster; telefonrådgivning hos en sjuksköterska, samtal om levnadsvanor, läkemedelsgenomgång, individuell vårdplanering, hjälp vid inkontinens, tid till fysioterapeut, sjukgymnast och medicinsk fotvård. Minnesutredningar görs också på äldremottagningarna. Man kan också få hembesök av både sjuksköterska och läkare.
Tillgängligheten är mycket hög. En sköterska svarar när man ringer och man behöver inte ställas inför en massa olika knappval. Kontinuiteten är hög – man träffar alltid samma läkare och sköterska. Vid det första läkarbesöket har men en hel timme till sitt förfogande och vid återbesöken fyrtiofem minuter. Till skillnad från vanliga läkarbesök behandlas hela människan och hennes livssituation och inte bara de specifika symtomen och sjukdomarna. På vissa äldrevårdscentraler har man integrerat hemsjukvården i arbetet.
Mitt förslag är att Hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland beslutar att starta äldrevårdsmottagningar/äldrevårdcentraler på Gotland. Gör som i Uppsala – starta ett pilotprojekt och ansök om statliga bidrag!