När barn- och utbildningsnämnden i april fick ta del av delårsrapport 1 visade det sig att grundskolan låg minus 6,9 miljoner, detta förklaras med bland annat att rektor räknat med riktade statsbidrag som uteblivit.
Rektorerna fick då i uppdrag att få sin budget i balans och återkomma med konsekvensbeskrivningar som visar hur detta sparbeting (resultatkrav) kommer att slå.
Om beslutet kvarstår blir det en neddragning med cirka 26 tjänster som drabbar grundskolan på alla nivåer inklusive fritidsverksamheten.
Flera rektorer pekar på att minskad lärartäthet och därmed färre vuxna i skolan som påverkar tryggheten för barnen. Indragning av viktiga resurspersoner som lärare-elevassistenter och specialpedagog, drabbar barn i behov av stöd och leder till en större belastning på befintliga lärare.
För de barn som har det tufft i dag det blir svårare att nå målen. Någon rektor tänker spara genom större klasser. Andra kan inte fortsätta med 2-lärarsystem som visar på ett positivt resultat när det gäller arbetsmiljö och skolresultat.
Flera rektorer pekar på försämring i ämnet "Svenska som andraspråk" där Gotland redan visar ett sämre resultat än riket i stort.
Föreslagna "resultatkrav" slår hårdast mot barn med särskilda behov. Det är inte rätt! Vi ska följa skollagen och det är ingen besparing vare sig på individ eller samhällsnivå på längre sikt.
Sen tidigare ligger 20 miljoner i besparing under 2020 på nämnden utan att det har preciserat hur det ska genomföras. Under 2017-2019 har sparkravet på BUN varit 40 miljoner att hantera samtidigt, som vi fått fler barn och elever till ön.
De tidigare mindre statsbidragen har nu slagits ihop till ett samlat statsstöd från Skolverket för en “Likvärdig skola”.
Exempel på vad bidraget kan användas till är insatser som tidigare finansierats av annat statsbidrag, till exempel Lågstadiesatsningen.
I år får kommuner och fristående skolor dela på 4,8 miljarder, här på Gotland får vi drygt 22 miljoner för 2020. Dessa pengar ska gå dit de är avsedda för att stärka skolan och öka likvärdigheten. Detta bidrag kommer att öka år från är så 2021 delas 6,23 miljarder ut.
Med en regering som så tydlig vill ge barn och unga de bästa förutsättningarna med en bra utbildning, rätt insatser i tid.
Vi vill att man slutar att spara på undervisning till barn och unga på Gotland.
Barn och unga måste ses som en investering i framtiden, inte en kostnad.