Stenkusten? Avråder för bilburna!

Väg för omild behandling av bilar och passagerare.

Väg för omild behandling av bilar och passagerare.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Insändare2021-08-22 11:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi körde häromdagen vägen vid Stenkusten från Bläse till Ar. Kort sagt – gör inte det! Om du inte har en stridsvagn, safarijeep eller avsaknad av självbevarelsedrift. 

Vi borde förstått på ett tidigare stadium att detta inte var någon god idé och vänt. Drivna av gotlandsbroschyrers lockrop och klanger samt tidigare mycket äldre goda erfarenheter av en vacker kusträcka, så hade vi ett hopp om att den tilltagande otillgängligheten, groparna, de vattenfyllda hålen av mycket varierande djup, rötterna som kom i dagen och leran skulle avta och därmed ge en ökad möjlighet att se på själva kusten. 

Körde vi fort? Hur skulle det över huvudtaget vara möjligt i gångfart? Jag föreslår att skyltningen görs betydligt tydligare om vad som väntar, än den träskylt som finns, med knappt skönjbar text. Alternativt ges en direkt avrådan eller bommar sätts upp som väcker eftertanke.  Möjligen även förtydligande om egenrisk, krav på uppvisande av försäkringsbrev i två kopior et cetera.

En ytterligare idé är reklam för verkstäder vid infarterna? Oavsett om de som kört ”vägen” kommit via Visby Lasarett (ursprungligen), hamnen eller landningsbanan så är vägen och dess nuvarande förhållande som de är och därmed den frågan ointressant i nuläget. Jag avrådde direkt mötande bil med kanot på taket i slutet av vår färd och deras begynnande färd – om inte ett filmteam följde med för att göra inslaget om ”ett väglöst land” i till exempelJorden runt…