Stenkyrka kommer att stagnera utan skolan

Det vore förödande att lägga ner skolverksamheten för ett så väl fungerande och attraktivt samhälle som Stenkyrka.

En skolnedläggning leder till en negatvi kedjereaktion för en bygd menar insändarskribenten.

En skolnedläggning leder till en negatvi kedjereaktion för en bygd menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Insändare2020-11-16 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Försvinner skolan kommer snittåldern i bygden att sakta men säkert att stiga, variationen på människorna kommer att minska och den energi som finns här nu kommer att stagnera. 

Det vore förödande för ett så väl fungerande och attraktivt samhälle, i många avseenden, att lägga ner skolverksamheten. 

Det som politiker tyvärr alltför ofta glömmer bort när de tror att de ska spara in pengar på att lägga ner det ena efter det andra på landsbygden är att det skapar ringar på vattnet, stora ringar i det här fallet. Det skulle bland annat påverka många av företagarna negativt i Stenkyrka vilket medför minskade skatteintäkter, arbetsgivaravgifter, sysselsättning med mera. 

Sådant som hela kommunen eller regionen lever av, detta måste ni ha med i beräkningarna. Bara för egen del skulle affären uppskattningsvis tappa runt 2 miljoner kronor per år i omsättning på en nedläggning av skolan, räkna vad det innebär i led två till regionen och det är endast 1 verksamhet. 

Vi bidrar dessutom med samhällsfunktioner så som systembolagsombud, paketombud och spel. Detta är tjänster som vi inte tjänar några pengar på, snarare tvärtom. Vi väljer dock att erbjuda dessa tjänster för att bidra till en mer attraktiv plats att vara på. Men det är dock beroende av att vi kan bekosta det, tappar vi en stor del av omsättningen vilket förmodligen medför att någon vinst inte är att räkna med så kommer det också bli svårt att tillgodose med många av dessa tjänster. 

Stenkyrkas attraktionskraft minskar ytterligare. Kanske i förlängningen blir det inte ens lönt att driva butik i samhället. Kvar blir pensionärer, absolut inget ont om dem, men det krävs som sagt variation, samt sommargotlänningarna. En inte så upplyftande framtidsbild i mitt huvud. Snälla, ta ert förnuft till fånga och se vilken unik pärla som Stenkyrka är och punktera inte dess lunga!

Personligen bor jag inte eller har barn i Stenkyrkaskolan men av egen erfarenhet vet jag hur viktigt det är för barn att behålla sin trygga punkt och stärka sitt självförtroende utan att alltför abrupt byta miljö. Barnen är det viktigaste vi har och det är vårt ansvar ett se till deras bästa!