Stoppa förslaget att lägga ned förskolan Klubbsvampen

Tänk om och sätt barnens behov i första rummet, uppmanar insändarskribenterna.

Tänk om och sätt barnens behov i första rummet, uppmanar insändarskribenterna.

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Insändare2024-09-15 15:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har kommit till vår kännedom att regionen planerar att lägga ner förskolan Klubbsvampen, som ligger i ett lugnt och tryggt villa- och skogsområde. Detta förslag är inte bara ogenomtänkt, det går också emot barnens bästa och strider mot barnkonventionen, som Sverige har förbundit sig att följa.

Förskolan Klubbsvampen är en trygg plats där våra barn kan leka, lära och utvecklas i en miljö som är anpassad för dem. Den naturnära omgivningen skapar unika möjligheter för utomhuspedagogik, vilket är avgörande för barnens fysiska och psykiska välbefinnande. Förskolan är en självklar del av vårt område och bidrar till den gemenskap och trygghet som vi alla värnar om.

En nedläggning skulle innebära att barnen tvingas till längre resvägar och större barngrupper i andra förskolor, vilket går emot barnkonventionens artikel 3, som slår fast att alla beslut som rör barn ska ha barnens bästa som utgångspunkt. Dessutom riskerar artikel 31 att kränkas, som tydligt betonar barnens rätt till lek, vila och fritid i en stimulerande miljö. Att ta bort denna möjlighet från barnen är både kortsiktigt och oansvarigt.


Vi uppmanar regionen att tänka om och sätta barnens behov i första rummet. Det är inte bara en fråga om ekonomi, utan om att värna om våra barns rättigheter, trygghet och välmående. Låt Klubbsvampen vara kvar – för barnens skull och för vårt områdes framtid.
Stoppa förslaget att lägga ned förskolan Klubbsvampen nu!