Stoppa sommarkaoset i Gotlands äldreomsorg

Över hälften av svenskarna tycker att äldreomsorgen fungerar dåligt, visar en ny Sifoundersökning beställd av PRO, Pensionärernas riksorganisation.

"Under sommaren förvärras situationen, då många kommuner flaggar för att det är ovanligt svårt att rekrytera vikarier till äldreomsorgen."

"Under sommaren förvärras situationen, då många kommuner flaggar för att det är ovanligt svårt att rekrytera vikarier till äldreomsorgen."

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT /

Insändare2023-08-03 09:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har dessutom en sommar med ökat vikariekaos, vilket leder till mer otrygghet för de äldre. Det är dags att våra politiker en gång för alla prioriterar äldreomsorgen.

På Gotland finns drygt 1 500 äldre med beslut om hemtjänst och nästan 900 äldre i särskilt boende. De yrkesgrupper som möter de äldre är undersköterskor, vårdbiträden och vårdare med varierande kompetenskrav och begränsade möjligheter att påverka sitt arbete. Upplägg med tillfälliga anställningar, ofrivillig deltid, underbemanning och minutscheman skapar otrygghet både för personalen och de äldre. 

Inom hemtjänsten möter de äldre ofta upp till 20 olika personer under en tvåveckorsperiod. Det kan vara förvirrande för en äldre person med många olika omsorgsbehov. Bristande kontinuitet äventyrar de äldres trygghet och välmående och försvårar bedömningen av deras hälsotillstånd. 

Under sommaren förvärras situationen, då många kommuner flaggar för att det är ovanligt svårt att rekrytera vikarier till äldreomsorgen. Redan förra året gick flera kommuner så långt som att anställa 16-åringar för att klara av sommarmånaderna, och i år har läget försämrats ytterligare när statsbidragen till Sveriges kommuner blir lägre samtidigt som kommunerna står inför ett svårt ekonomiskt läge.

Tyvärr är personalbristen i sommar inte ett tillfälligt fenomen. Många äldre har svårt att lita på att äldreomsorgen fungerar då många saknar en trygg och fast kontakt. Enligt en Sifoundersökning beställd av PRO anser över hälften av svenskarna att äldreomsorgen fungerar dåligt. I åldersgruppen 65-79 år är motsvarande andel sju av tio. 

För att garantera kvaliteten inom vården och rekrytera kompetenta medarbetare till äldreomsorgen måste kommunerna och arbetsgivarna inom äldreomsorgen förbättra personalens arbetsvillkor. Därför vill PRO att: 

  • Personalen inom äldreomsorgen erbjuds fast anställning och möjlighet att arbeta heltid.
  • Regeringen skjuter till minst tio miljarder kronor per år för en god äldreomsorg av hög kvalitet. 

Att mer än varannan svensk är tveksam till att vi har en välfungerande äldreomsorg är ett underkänt betyg. Nu måste Gotlands kommunpolitiker bryta den negativa spiral som äldreomsorgen har hamnat i och skapa bättre förutsättningar för personalen som tar hand om våra äldre.