Stoppad vindkraft i Östersjön är en katastrof för Gotland

Regeringens beslut att på ett bräde stoppa 13 vindkraftsparker i Östersjön får väldigt drastiska konsekvenser för Gotland och Sverige.

”Hur skall vi klara en säker elförsörjning utan lokal produktion på och nära Gotland?” Det skriver Meit Fohlin (S) och Lars Thomsson (C) i en gemensam insändare.

”Hur skall vi klara en säker elförsörjning utan lokal produktion på och nära Gotland?” Det skriver Meit Fohlin (S) och Lars Thomsson (C) i en gemensam insändare.

Foto: Montage (TT/Felix Ruiz Wedjesjö)

Insändare2024-11-06 09:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först och främst är det väldigt förvånande att beslutet helt verkar bygga på vissa delar av Försvarsmaktens slutsatser. Samtidigt som det finns andra delar av Försvarsmakten som ser att samexistens är möjlig mellan Försvarsmakten och vindkraft till havs. 

Erfarenheter från många andra länder i Europa, till exempel Polen, Tyskland och Storbritannien, visar att det finns tekniker som möjliggör samexistensen. Uppenbart har regeringen lyssnat på fel rådgivare från Försvarsmakten.

Effekterna för Gotland är svåra att överblicka just nu. När resten av landet pratar om fördubblat behov av el så pratar vi på Gotland om tredubblat elbehov inom en kort framtid. Hur skall vi klara en säker elförsörjning utan lokal produktion på och nära Gotland?  

Gotlands elförsörjning måste framöver dimensioneras för att klara sig utan fastlandskablarna i en krissituation; det har kriget i Ukraina visat. En ö-driftförmåga kommer att kräva mera vindkraft på och runt Gotland, i kombination med reservkraft och lagring. 

Mer egenproducerad grön el via vind- och solkraft är avgörande för vår redundans och resiliens.  

Rätt hanterat kan den gröna omställningen och det faktum att vi måste rusta totalförsvaret gå hand i hand. På Gotland är det extra uppenbart att vi behöver både ett starkt militärt och civilt försvar. Regeringens beslut leder i exakt motsatt riktning - det försämrar förutsättningarna för ett starkt totalförsvar av Gotland. 

Just nu pågår ett samarbetsprojekt mellan Försvarsmakten, Energimyndigheten, Länsstyrelsen på Gotland och Region Gotland för att hitta samexistenslösningar mellan försvarets intressen och vindkraftens påverkan. Därför känns detta beslut förhastat och det stänger otroligt många dörrar i onödan. 

Hela öns klimatomställning drabbas av detta beslut. Hur ska till exempel Gotlandsbolaget klara sin övergång till vätgasdrift av färjorna? Den omställningen kräver billig el från storskaliga vindkraftsparker för att kunna vara realistisk kostnadsmässigt. 

Södra Sverige går dessutom miste om 130 TWh el. Därmed är risken uppenbar att de höga elpriserna i elområde 3 och 4 kommer bli permanenta under lång tid framöver. 

Effekten av regeringens beslut är att de svenska projekten i Östersjön stoppas. Men samtidigt så planerar övriga Natoländer för omfattande vindkraftsparker i Östersjön. Därmed riskerar det svenska beslutet bli ett slag i luften, som bara bromsar svensk omställning och konkurrenskraft.