”Stora hot mot Gotland som destination!”

Från 1/1 2024 ändrar EU sättet att redovisa co2-utsläpp på bilfärjor i Europa.

Förutsättningarna har ändrats och upphandlingen har fel upplägg, tycker skribenten.

Förutsättningarna har ändrats och upphandlingen har fel upplägg, tycker skribenten.

Foto: Emil Lundberg

Insändare2024-02-22 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det innebär att en resa för en person med Gotlandstrafiken gör cirka åtta gånger så stort klimatavtryck mot samma tid förra året. Båtpassageraren belastas nästan med dubbelt så mycket co2 per person som att flyga. På flyget kan man även klimatkompensera för cirka 150 kr och då kan man flyga mer än tre gånger till Gotland för samma mängd co2 som på färjan.

Flygskam är välkänt. Nu är det risk för att vi kända för våra höga co2-utsläpp där båtskam blir större än flygskam. Detta var inte känt när upphandlingen presenterades och är en ny faktor som inte varit känt när alla partier och organisationer som GFB, Tillväxt gotland med flera ensidigt velat ha 28 knops fart. Flyget är nu det miljövänligt alternativet men är begränsat och klarar bara 10 procent av allt resande till ön. Med miljön i fokus riskerar vi stora tapp av gästnätter framöver.

Från 2026 tillkommer även kravet om utsläppsrätter vilket vi på Gotland verkar få ett undantag ifrån tills det nya avtalet är på plats den1 februari 2027. Om dagens rederi skulle vinna så blir det inte speciellt mycket mindre utsläpp vilket gör att från 2027 så tillkommer närmare 200 miljoner extra på biljettpriset för utsläppsrätter samt kostnadshöjningar plus det minskande resandet som båtskammen kommer att ge. Det är inte alls orimligt att vi får se en prishöjning om 30-50 procent till sommaren 2027 med denna utveckling. 

Det finns många som säger att staten ska stå för utsläppsrätterna vilket i så fall motverkar hela idén. Den som vill ha något mindre bra för miljön måste tillfälligt betala och på så sätta finns incitament att förbättra förutsättningarna för miljövänliga alternativ. Att staten skulle betala 300 miljoner för extra bränsle och sedan ytterligare 200 miljoner för utsläppsrätter på grund av extra fart årligen är nog inte speciellt realistiskt för att spara 45 minuter. 

Jag hävdar att det finns nya förutsättningar som omöjliggör dagens upphandling och att den måste tas om då det finns nya förutsättningarna som ingen kände till när upphandlingsunderlaget togs fram. Gotland som resmål, där flyget är dubbelt så bra som båten, kommer inte att klara sig i framtiden och framför allt inte när framtiden är bestämd till 13 år av staten. Dagens upphandling kommer skada besöksnäringen under lång tid framöver om vi inte kan minska utsläppen med 50–60 procent omgående och inte endast med 10–20 procent som planen ser ut idag. På grund av den korta upphandlings tiden  om 8 år så är det i princip ingen som kan bygga en helt ny, miljövänlig fartygsflotta. Med kravet om hastighet så är det väldigt få som kan konkurrera med andra typer av fartyg än dem som Gotlandsbolaget har ställt på startlinjen.