Gotlands kulturlandskap, med nära hundratalet gracila medeltida kyrktorn som sticker upp i landskapsbilden, utgör troligen en unik koncentration i världen med i snitt mindre än sex kilometer till nästa kyrka. Riksintressen, naturreservat och Natura 2000-områden ligger tätt över hela ön.
Nära 250 km2 utpekas som områden för vindbruk. Exempelvis inom ett område mellan Ljugarn och Klintehamn, diskuteras 70 vindkraftverk med 200-300 meters höjd. En skog av verk höga som Sveriges högsta skyskrapa, Karlatornet i Göteborg, på en yta om 8 000 ha motsvarande 16 000 fotbollsplaner! Verken blir alltså fyra till fem gånger högre än kyrktornen och vindsnurror kommer att möta ögat överallt på Gotland.
Det saknas en djupanalys av hur dessa kraftiga intrång påverkar Gotlands unika landskapsbild. Vindkraftsparker låter positivt men det är inte fråga om "parker" utan om enorma industriområden som breder ut sig i landskapet och syns milsvitt omkring. Kyrkornas historiska dominans i landskapsbilden försvinner bland grupper med höga vindkraftverk. Trots välmenande riktlinjer om anpassning i översiktsplanen finns det ingen möjlighet att mildra dessa i skala brutala möten med det småkuperade kulturlandskapet.
En eventuell världsarvsnominering för landskyrkorna, som skulle stärka ön som turistmål, var aktuell senast 2009. Risken är stor att vindbruken skulle stoppa den möjligheten eftersom det historiska landskapet avsevärt skulle förlora i tydlighet.
Många boende inom flera kilometer breda omland får leva med ständigt svischande bakgrundsljud och blinkande ljus. Erfarenheten visar att människor som bor flera kilometer från vindbruk måste flytta till följd av hälsoproblem förorsakade av det inte hörbara infraljudet. Störningarna leder också till sjunkande fastighetsvärden.
Vindkraft är en viktig del av vår energiförsörjning men en objektiv avvägning mot andra allmänna intressen är nödvändig. En faktor i sammanhanget är att det även behövs elproduktion som inte är väderberoende för att uppnå en stabil elförsörjning. Den planerade utbyggnaden för vindbruk innebär ett attentat mot Gotlands unika värden. Med vilken rätt får vår generation förstöra öns nedärvda kulturvärden för kommande generationer? Historiska misstag, som exempelvis rivningen av stadskärnorna på 1960-talet, visar hur viktigt det är att fråga sig "på vilket sätt tänker vi fel nu?"