Ska man ha med bil kostar det 1036, om man har tur! Av 1650 platser är det bara 60 platser i mittsalong och 76 i barnsalong, som är så här billiga. Nästa prisläge är aktersalong med 170 platser till 555 kr. Återstoden är försalong, som kostar 675 kr och kupéplatser till ännu högre priser. Och det kan bli ännu dyrare. Vill man kunna boka om kostar det 20 procent mer. Andelen dyra platser har ökats kraftigt från den förra generationen färjor då antalet platser i de tre prisgrupperna var mer jämnt fördelade. På det här sättet tvingas en större del av resenärerna att betala högsta priset.
Att ha tre ”klasser” på passagerarfartyg är förlegat. Då det förekom var det stor skillnad i bekvämlighet och det var den billiga tredje klassen, som tog mest folk. I Gotlandstrafiken är alla vilstolarna lika obekväma. På andra linjer beror prisskillnader på olika hyttstandard medan grundpriset är samma.
Jag bor på Åland men besöker ofta Gotland och kan jämföra priser. En stor skillnad är att fyra rederier har trafik på Åland. Billigaste vägen är via Grisslehamn. Enkel resa från Stockholm till Eckerö med buss plus båt kostar 65 kr! Till Mariehamn får man betala 25 kr till för buss. Bil enkel resa kostar 190. Detta är visserligen en kort resa på två timmar men jämför med att Destinationen tar 129 kr för enkel resa med anslutningsbuss Stockholm – Nynäshamn! Det finns både morgon- och kvällsavgångar från Stockholm till Finland via Åland. Morgonavgångar till Mariehamn kostar 130 till 170 kr per person enkel resa. Från Kapellskär kan man också komma till Åland och för två personer med bil kostar det 575 kr inklusive mat! Ålandstrafiken har taxfree men Gotlandstrafiken har en halv miljard i statligt stöd.
Avskrivning är avbetalning på en investering. Det ingår i bolagets kostnad. Ju snabbare avskrivning desto högre kostnad, som ska täckas med biljettintäkter. Snabb avskrivning ger ett högt restvärde, alltså mer vinst för ägarna. Vet gotlänningarna vem som äger färjorna? Enligt Fakta om Fartyg såldes Visby (då Visborg) direkt efter leverans till Rederi Othem Ab och Gotland (Thjelvar) till partrederiet Thjelvar, som i sin tur ägs av sex olika bolag. Varför? Alla bolag ingår i Trojaborg AB som ägs av Trojaborg Trust på Jersey med familjen Nilsson som ägare. Något för journalister att gräva i? Är Trafikverket lurade? Genom att Destinationen hyr färjorna så är det fler som ska göra vinst. För att få en ändring måste trafiken konkurrensutsättas. Ett sätt är att Trafikverket upphandlar två oberoende bolag.