Stora vinster utan att vara skriven på Gotland

Vill bemöta insändaren onsdag 13 oktober från Lars Thomsson (C) Eva Nypelius (C) och Stefan Nypelius (C) angående delad kommunalskatt.

Gotland har en guldsits. Men bilden är från Thailand.

Gotland har en guldsits. Men bilden är från Thailand.

Foto:

Insändare2021-10-20 18:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har själv varit inne på ett liknande förslag för att bidra till Gotlands ekonomi, men har dock kommit fram till att vi som bor här lite mer än bara under semesterperioden, redan i dag bidrar ekonomiskt i stor omfattning och att ett sådant förslag innebär stora svårigheter rent organisatoriskt, som till exempel:

- Var ska man rösta i kommunalvalet? 

- Hur ska man räkna ut hur mycket skatt det blir? Taxa per dygn? 

- Hur ska det kontrolleras? 

- Hur ska gotlandsrabatten på båten räknas ut? Vem får rabatten?

- Om man blir sjuk och vistas i sin hemkommun under fel period, ska det då debiteras Region Gotland? 

Det talas ofta om att vi måste bidra i större omfattning för att stärka regionens ekonomi. Som anges i artikeln är det cirka 6 000 personer som bor längre tider på ön utan att vara skrivna här. Jag och min fru tillhör denna grupp, vi är här totalt cirka fyra månader i olika perioder under året. 

Det som är väldigt otydligt i debatten är på vilket sätt vi belastar regionens ekonomi. Vi använder varken skola, barnomsorg eller äldrevård, sjukvården debiteras till stora delar hemmaregionen. Här skulle jag önska en mer tydlig beskrivning på vad som gör att en ändring i skattelagstiftningen är nödvändig. Det framstår som om vi är en stor tärande grupp för regionen.

Deltidsboende är viktiga och bidrar på många sätt för en levande landsbygd. Vi köper varor och olika tjänster runt om på ön, i till exempel livsmedelsbutiker, byggvaruhandel, hantverkare, restauranger, caféer och andra serviceföretag som i sin tur ger arbetstillfällen till många fast boende. Gotland skulle vara utdöende landsbygd utan oss och turismen. Om vi jämför med andra delar av landet så har Gotland en guldsits, få ödehus och många som vill köpa och renovera eller bygga. 

Återigen, på vilket sätt belastar vi Region Gotlands ekonomi? Frågan är viktig och det behövs en debatt.