Storbankerna borde låsa upp dörren för studenter

Visbystudenter har mycket svårt att få förstahandskontrakt särskilt när det knappast finns några studentbostäder alls.

Solomona Kahsay.

Solomona Kahsay.

Foto: Håkan Målbäck

Insändare2023-11-24 10:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Sveriges Förenade Studentkårers, SFS, bostadsrapport 2023 är bostadssituationen i under press i Visby. Studentkåren Rindi menar att det tar ett år eller mer att få ett boende och väldigt få studenter får ett boende inom en månad. Därmed finns det hög risk att studenter tackar nej till eller avbryter sina studier i förtid.

Det är en tydlig påminnelse om de allvarliga problem som studenter och bostadsmarknad står inför. Många studenter tvingas acceptera dyra andrahandskontrakt eller hantera långa och kostsamma pendlingsavstånd med bil för att kunna förverkliga sina utbildningsdrömmar. Men problemen stannar inte där – studenter som vill lösa boendet genom att köpa en bostad med en kompis väntar ytterligare hinder.

Storbankerna har under en lång tid stängt dörren för unga människors möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden och äga sin bostad. Det är sällsynt att lån beviljas till personer med deltidsjobb eller timanställningar. Att ansöka om bostadslån som student med CSN-lån är nästintill omöjligt. Är man dessutom två vänner som vill flytta ihop och söka bolån tillsammans får man ofta nej, till skillnad mot om man söker som sambos (i en kärleksrelation). Hindren slutar inte med bankernas krav; unga står inför ytterligare utmaningar i form av Finansinspektionens regler om kontantinsats, kvar-att-leva-på-kalkyl, höga amorteringskrav samt det allmänt tuffa ränteläget. Den ohållbara situationen får konsekvenser för både studerande och nyutexaminerade, men också för arbetsmarknaden. 

En Novus-undersökning beställd av oss, med över 1000 deltagare, visar att åtta av tio svarande i åldersgruppen 18–29 år, upplever det generellt svårt för unga att komma in på bostadsmarknaden. Samtidigt uppger hälften att de har svårt att hitta en bostad de har råd med. Därför behöver vi hitta nya lösningar för att sänka boendekostnaderna och hjälpa fler in på bostadsmarknaden. 

Vi föreslår tre viktiga förändringar:

  • Bevilja bolån till den som har CSN-lån och timanställning, förutsatt att kalkylen går ihop
  • Ge möjlighet för kompisar eller syskon att kunna ta bolån och köpa en bostad tillsammans
  • Sänk kravet på kontantinsats för studenter och nyexaminerade

Tillåt unga att ansöka om bolån tillsammans med en kompis, studiekamrat eller en kollega, för äga sin bostad tillsammans och dela på insatsen och utgifter. Då sänks trösklarna till bostadsmarknaden avsevärt och gör det möjligt för fler att äga sitt boende.