Strandskydd på rätt platser

Att få bygga bostäder i närheten av en kanal, en grävd damm eller mindre träsk är viktigt för utveckling av vår gotländska landsbygd.

Sverige är avlångt och olika, skriver Eva Ahlin (C).

Sverige är avlångt och olika, skriver Eva Ahlin (C).

Foto: Hugo Leijon

Insändare2021-07-22 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har ont om byggbar mark eftersom exempelvis åker, höga natur- och kulturvärden, fornminnen och markens förutsättningar för vatten och avlopp och förstås försvarsmaktens bullerpåverkan och riksintressen ofta gör att vi måste säga nej till bygglovsansökningar och förhandsbesked. Den som hittat en byggbar plats ska kunna få bygga bostäder även om det råkar finnas vatten i närheten.

Jonas hörde av sig till mig, han vill bygga ett hus i Fole där han tänkt flytta ihop med sin flickvän. Det går ett dike i ena änden av fastigheten, och där gäller strandskydd. Jonas har fått förhandsbesked från Miljö- och byggnämnden. Länsstyrelsen har haft ansökan om att upphäva strandskyddet på sitt skrivbord i ett halvår nu, och har ännu inte haft tid att ens se på ärendet. Strandskyddsreglerna är idag för otydliga, tar för lång tid att utreda och besluten är inte förutsägbara.

Det förslag som strandskyddsutredningen presenterat innebär att ta bort det generella strandskyddet runt små träsk på mindre än en hektar och kring vattendrag som är mindre än två meter breda. Så har man redan gjort i 12 av 21 län, och där fungerar det bra. Notera att det handlar om det generella strandskyddet, om ett område har höga naturvärden eller är viktigt för friluftslivet kan Länsstyrelsen se till att strandskyddet finns kvar just där.

Bra att veta är att utredningen inte alls hanterat riksintresset Gotlandskusten, som har ett alldeles eget skydd, och dessutom till stor del är naturreservat. Friluftslivet skyddas med ett eget riksintresse. Att peka ut landsbygdsområden är tänkt som en vidareutveckling av dagens LiS-områden, inom såna områden kan Länsstyrelsen upphäva strandskyddet så att just det området kan utvecklas för bostäder eller turism. Ventiler för särskilt värdefull natur eller allemansrättsliga värden föreslås dock av utredningen.

Sverige är avlångt och olika, kommunerna har väldigt olika förutsättningar, därför behöver strandskyddsreglerna förändras.

Regeringen har utfäst sig att genomföra viktiga delar av Januariavtalet. Ett förändrat strandskydd för en mer levande landsbygd, är en av de sakerna. Det kommer inte utarma våra naturvärden och den biologiska mångfalden hotas inte. Allemansrätten är inte hotad av ändrade strandskyddsregler. Centerpartiet vill behålla strandskyddet som gäller 100 meter intill Gotlands kust.