Långt före pandemin har välfärdens akademiker rapporterat om en ohållbar arbetssituation, med hög arbetsbelastning utan möjlighet till återhämtning. Den senaste tiden är det barnmorskor som larmat, vilket kulminerat i massuppsägningar. Chefer inom förlossningsvården har avsagt sig sitt ansvar över arbetsmiljön, då de inte kan säkerställa en rimlig sådan. Det är minst sagt allvarligt.
Även yrkesgrupper som lärare, läkare, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, psykologer och socionomer har alltför länge tvingats stå ut med en orimlig arbetsbörda. Genom hjälteinsatser, inte minst under pandemin, har de lyckats säkerställa att kvaliteten på välfärden upprätthållits. Men många gånger har det skett på deras egen bekostnad. Det visar sig också i statistiken.
En ny rapport från Saco visar att sjukskrivningarna ökar snabbast bland akademiker. Mer än varannan sjukskriven akademiker har en psykiatrisk diagnos och det är de stressrelaterade diagnoserna som ökar mest. Oftast är orsaken just hög arbetsbelastning, utan möjlighet till återhämtning.
Sjukskrivningarna ökar både inom privat och kommunal sektor, men mest i den sistnämnda. Inom vård, skola och omsorg är arbetsmiljön tuff och personalbristen stor. I välfärden är kvinnor är i stor majoritet, vilket även det visar sig i statistiken. Sacos rapport visar att kvinnor är generellt sett överrepresenterade bland sjukskrivna akademiker. Hela 85 procent av alla akademiker som är sjukskrivna för reaktion på svår stress är kvinnor.
För att förhindra ohälsosam arbetsbelastning som leder till att människor hamnar i långa sjukskrivningar, har arbetsgivarna ett stort ansvar. Men politikerna måste också ge chefer inom välfärden bättre förutsättningar att förbättra arbetsmiljön.
Saco kräver att:
– Arbetsgivarna arbetar mer aktivt med det systematiska arbetsmiljöarbetet.
– Arbetsgivarna använder OSA-föreskrifterna (organisatorisk och social arbetsmiljö) mer förebyggande.
– Chefer inom välfärden ges bättre förutsättningar att förbättra arbetsmiljön.
– Försäkringskassan klargör behovet av rehabilitering tidigare i sjukfallet.
– Det införs flexiblare regler för bedömning av arbetsförmåga vid dag 365.
Ingen ska behöva tvingas säga upp sig från sitt jobb på grund av dålig arbetsmiljö. Detta är särskilt viktigt för akademiker i bristyrken i välfärden. I dag har allt för många av välfärdens akademiker valt att lämna de yrken som de är utbildade till.