Sudergas planerade biogasanläggning är felplacerad

Berörda grannar och fastighetsägare anser att planering av en så stor verksamhet som en biogasanläggning borde ha föregåtts av en direkt dialog. 

"Behovet att producera mer biogas på Gotland kan vara rätt, men föreslagen placering är fel. I samrådsunderlaget hänvisas till en lokaliseringsutredning, där flera alternativa lokaliseringar på södra Gotland ska ha övervägts".

"Behovet att producera mer biogas på Gotland kan vara rätt, men föreslagen placering är fel. I samrådsunderlaget hänvisas till en lokaliseringsutredning, där flera alternativa lokaliseringar på södra Gotland ska ha övervägts".

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2023-12-19 15:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bolaget Sudergas har istället valt att smyga in en mindre annons i lokaltidningarna. Bolaget anser den informationen vara tillräcklig för att ”allmänheten och övriga” ska inkomma med synpunkter på verksamheten. Avsaknaden av direkt dialog med grannar har skapat stor frustration och många frågetecken kring den planerade verksamheten. 

Behovet att producera mer biogas på Gotland kan vara rätt, men föreslagen placering är fel. I samrådsunderlaget hänvisas till en lokaliseringsutredning, där flera alternativa lokaliseringar på södra Gotland ska ha övervägts. 

På direkt fråga till Sudergas har bolaget inte kunnat presentera någon lokaliseringsutredning, inte heller tydligt kunnat redovisa för vilka de andra platserna var. Varför nuvarande plats anses vara mest lämplig framgår inte av underlaget. 

Självklart finns det bättre lokaliseringsalternativ på södra Gotland! I jämförelse med Brogas, som i underlaget beskrivs som en likvärdig anläggning, så ligger Brogas i sin helhet på icke-produktiv mark tillsammans med andra industrier och liknande storskalig verksamhet. Placeringen vid Tjängdarve kommer att få en betydligt större påverkan på landskapet och miljön.



Det öppna jordbrukslandskapet förfulas och siktlinjerna påverkas. Den gamla järnvägsbanken används i dag som alternativ till den trafikerade länsvägen för gång-, cykeltrafik och rekreation där det nu planeras en stor industri mitt i det flacka odlingslandskapet. Produktiv åkermark tas i anspråk till ett icke-reversibelt användande.

Trafiksituationen på länsvägarna 144 och 142 kommer att påverkas genom fler tunga tur-och returtransporter. I underlaget beräknas dessa till cirka 25 per dag året runt med ett snittlass om cirka 35 ton. Risken för störningar på grund av buller, lukt, ljus och tung trafik med slaktavfall och gödsel ökar markant i Hemse med omnejd. Totalt förväntas anläggningen hantera 200 000 ton avfall per år.

Sammanfattningsvis uppmanar vi Sudergas att söka en annan placering av anläggningen framför allt utifrån följande kriterier:
• Att välja ett markområde som inte är produktiv mark (åker, skog) där en sådan verksamhet är mer lämplig till exempel nedlagt grustag, kalkbrott, impediment eller motsvarande. 
• Att välja mer lämplig placering närmare större gödselproducerande djurgårdar för att begränsa transportsträckorna ur klimatsynpunkt.