Svar på att biblioteken slänger böcker

Insändare2020-07-02 11:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är glädjande att höra att du har besökt biblioteket i Hemse frekvent under så många år och det hoppas jag att du ska fortsätta att göra. Som enhetschef för distriktsbiblioteken på ön är jag mycket mån om att använda de medel och resurser som biblioteken har på bästa sätt. Det är viktigt att kunna ge våra låntagare bra service och att utveckla biblioteken till tidsenliga bibliotek för alla våra låntagare. Att lägga medel på att till exempel hyra extra förrådsutrymmen för att magasinera böcker som sällan lånas ut, är inte prioriterat. Böckerna kan istället på ett enkelt sätt beställas till de olika biblioteken och levereras efter någon enstaka dag till det bibliotek man önskar. 

Det är väldigt trångt i magasinen på biblioteken på Gotland och det är därför vi kontinuerligt gallrar ut gamla slita, trasiga böcker som inte varit utlånade på flera år. Det finns förstås undantag för enstaka böcker, till exempel talböcker och Gotlandica, där särskilda regler gäller. Det finns helt enkelt inte utrymme att behålla alla böcker om vi ska kunna ge plats för nya.  Biblioteken har stor efterfrågan på nyutkomna böcker och det vill vi gärna förse våra låntagare med. De utgallrade böckerna brukar vi oftast först försöka sälja för någon mindre summa alternativt skänka bort, därefter slängs böckerna för att ge plats för ny media. 

Biblioteket i Hemse har tidigare haft möjlighet att ha två magasin i källaren. På senare tid har det, till vår glädje, flyttat in fler verksamheter i huset, vilket gynnar en levande landsbygd. De förråd som finns till förfogande i huset har fördelats mellan de olika verksamheterna och det innebär att biblioteken har gallrat ut och lämnat förråd till annan verksamhet. De böcker som inte finns på hyllan eller i magasin på våra olika bibliotek kan beställas och dessa utkörningar samordnas med andra dagliga regiontransporter med hänsyn till kostnader och miljö.