Svar till Lars (SD): Att bry sig är politiskt

Hej Lars Engelbrektsson (och övriga medmänniskor i SD Gotland).

"Att leva med Gud, att följa Jesus, får ofrånkomligen politiska konsekvenser, samtidigt som det så klart är en tolkningsfråga vilka dessa konsekvenser borde vara"

"Att leva med Gud, att följa Jesus, får ofrånkomligen politiska konsekvenser, samtidigt som det så klart är en tolkningsfråga vilka dessa konsekvenser borde vara"

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-03-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack för en tankeväckande insändare (GT 13/3) i kölvattnet av er kyrkovalskampanj i Gotlands gratistidning. 

Annonsen, liksom insändaren, väcker många frågor i mig, så jag är glad över samtalsviljan du antyder. 

Jag har alltid haft svårt att se kyrkan som opolitisk. Politik (ett grekiskt ord som betyder "gemensamma angelägenheter") inkluderar ju det mesta som rör livet mellan oss människor och vårt förhållande till resten av skapelsen. Att ha föreställningar om hur ett gott liv ser ut och hur vi borde behandla varandra är således en politisk handling bortom det privata.

Bibeln är full av uppmaningar likt profeten Jesajas: ”Sträva efter rättvisa, stöd den förtryckte. För den faderlöses talan, skaffa änkan rätt.” Att värna om utsatta är djupt rotat i kristen lära och praxis, och rör delvis samma sfär som ”vanlig” politik. Att bry sig är politiskt. 

Du nämner kyrkans sammanhållning byggd på tro och tradition. Spännande nog finns även här politiska aspekter. Identitet och vår lojalitet är ju högaktuella politiska frågor (se till exempel riksdagsmotionen 2020/21:1621). Våra traditioner och riter bär därför på ett oväntat politiskt djup.

Riter som dopet inlemmar oss i en världsvid gemenskap, som förvisso inte suddar ut nationella identiteter, men överskrider dem tydligt och gör dem sekundära. Traditioner som Bibelns metaberättelser kastar ljus över till exempel migrationspolitiken: ”Främlingen som bor ibland er skall räknas som en infödd bland er. Du skall älska honom som dig själv. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land.” (3 Mos 19) 

Att leva med Gud, att följa Jesus, får ofrånkomligen politiska konsekvenser, samtidigt som det så klart är en tolkningsfråga vilka dessa konsekvenser borde vara.

Solidaritet och rättvisa kan inte stämplas ”vänsterliberalt”, utan ska förstås eftersträvas av alla partier. Likväl stöder jag dem som vill se mindre parti-politik i kyrkan, bland annat för att normativiteten fungerar olika i kyrkans teologiska sfär än i den partiideologiska dito. Det gäller såväl de partier ni omnämner i annonsen som det ni företräder. 

Lars, det här är komplexa frågor som vi alla vet. Samtidigt är det väldigt spännande frågor. Och – inte minst i kyrkovalstider – relevanta frågor. Jag uppskattar den lilla öppningen till dialog du gav. Gärna möter jag dig eller andra inom partiet för ett längre samtal, offentligt eller ej, om kyrkans väsen och budskap. Redaktionen har kontaktuppgifterna.

Frid och allt gott.