Svar till SSU Gotlands insändare "En jämlik läroplan, lika självklart som 1+1=2" publicerad 16 juli.
Elever och lärare måste få utvecklas i takt med sin samtid. Utbildningen skall vara levande och ämnenas innehåll måste kunna bytas ut, stoff förändras och pedagogiska val utvärderas och förnyas. Så långt tror jag att vi håller med varandra. Att förnya läroplanen för att ge plats åt det SSU Gotland efterfrågar är något helt annat och här krävs betydligt större eftertanke än den som lagts ner innan det att ni skrev er insändare i GT den 16 juli.
HBTQ-frågor och allt annat ni tar upp ryms redan nu i den utbildning som den svenska skolan erbjuder. Punkterna saknar inte poänger, men får väldigt mycket tid redan som det är idag. Fokus bör ligga på det som är primärt; att göra ungdomar anställningsbara och svenska företag konkurrenskraftiga på en allt tuffare marknad. Skolan måste anpassas till det som arbetsmarknaden efterfrågar och där står era nämnda punkter långt ner på listan.
Vad våra ungdomar behöver och som försummats i skolan under en lång tid är kunskaper i läsförståelse, matematik och NO. Om detta kan ni läsa i flertalet aktuella undersökningar och effekterna av lägre kunskaper på dessa punkter kommer att visa sig. Med allt sämre skolresultat kan Sverige inte upprätthålla en position som kunskapsnation och bibehålla sin ekonomi. Vi minns skolministern, Anna Ekströms (S) tal om ”En glädjens dag”. Ministern levererade, i bästa fall halvsanningar om goda Pisa-resultat och ökade kunskaper hos svenska elever vilket visade sig inte stämma. Det om något borde visa på svensk skolas desperata behov av krafttag på teoretiska ämnen för att Sverige skall kunna bibehålla välfärden och sin position som exportnation.
Ni uttryckte det som något negativt att ungdomar efter skolan får ”skapa egna uppfattningar” och syftar då på att alla ska lära sig ”vad man ska tycka” i skolan. Att kunna bilda sin egen uppfattning utifrån kunskap är viktigt och inte minst en rättighet i ett demokratiskt samhälle. Vi lärare bör inte cementera åsikter i skolan och om läroplanen skulle vara fylld av politiska uppfattningar som skulle färga eleverna, hade vårt demokratiska samhälle varit illa ute. Skolans egentliga uppdrag är att ge våra elever de kunskaper som de verkligen behöver för att de skall få en bra framtid. Det kommer i förlängningen att ge elever självförtroende att skapa en egen uppfattning.
I stället för att fortsätta i samma riktning som vi gjort, bör vi i stället se vad andra länder gör för att deras skolor lyckas bättre än vår. Vad gör man i Finland och vad är anledningen till att deras goda resultat? Är det en satsning på ännu mer värdegrund och HBTQ-frågor som ger högre kunskaper i skolan, då är det där vi skall börja. Jag tror dock SSU Gotland behöver ta sig ut i skolan på egen hand och se vad som faktiskt redan görs och vad som behövs i stället för att vädra konstlade värdeord i media.